VIDEO V Džungli to poriadne vrie. Brutalita a nepokoje medzi migrantmi. A toto spravili „slniečkarským“ provokatérom

    0
    Horiaca „Džungľa“ (Autor: Reprofoto, Facebook Calais Libre)
    Situácia v Džungli pri Calais je v uplynulých týždňoch a mesiacoch stále viac napätá. Migrantov je napriek snahám francúzskych úradov o rozpustenie ilegálneho táboriska stále viac. Podľa niektorých humanitárnych organizácií ich počet prekročil 10 000 a nepomáhajú ani pokusy o presťahovanie časti obyvateľov Džungle do iných miest. 
     
    Polícia najnovšie prijala neštandardné opatrenie a zakázala dobrovoľným humanitárnym pracovníkom vstup na francúzske územie. Podľa dokumentu, ku ktorému sa dostal denník the Guardian, môžu práve vítači migrantov a dobrovoľníci „predstavovať ohrozenie verejného poriadku a vnútornej bezpečnosti“ Francúzska. 
     
    Britskí aktivisti a dobrovoľníci, ktorí viezli cez víkend do Calais údajne iba zásoby jedla a humanitárnej pomoci, sa museli na hraničnom priechode Folkestone vrátiť tam, odkiaľ prišli. „Ja som tá najmenej hrozivá osoba na svete. Auto bolo plné konzerv, jedla, mlieka, cukru, kávy, čaju, spacích vakov a stanov, nič, čo by vyzeralo hrozivo,“ uviedla britská učiteľa a dobrovoľníčka Holly Kal-Weissová, ktorá chcela previezť do Calais pomoc pre tamojší ilegálny tábor. 
     
     
    Neprešli ani tí, ktorí chceli na prevoz humanitárnej pomoci z Británie do Francúzska použiť trajekt smerujúci z Doveru priamo do Calais. Podľa dobrovoľníčky Kal-Weissovej ju francúzski colníci zablokovali prvýkrát. Od vlaňajška previezla do Džungle jedlo a pomoc pre migrantov dvanásťkrát.

    Už žiadne podnecovanie násilia

    Dôvod, pre ktorý dobrovoľníkov z Británie nepustili do Calais s humanitárnou pomocou, je pre priaznivcov migrácie nepochopiteľný, ale francúzske úrady trvajú na svojom. „Pre zákaz demonštrácií v Calais boli niektorí britskí demonštranti, ktorí chceli podporiť protesty, informovaní o tom, že akcia bola zrušená, a preto im bol zamietnutý vstup,“ cituje hovorcu prefektúry v Calais portál Breitbart
     
    Podľa dobrovoľníkov sa ich však nikto nepýtal, či vezú humanitárnu pomoc alebo sa plánujú pridať k protestom, ktoré priaznivci migrácie organizujú na znak odporu voči podmienkam, v akých utečenci v Džungli pri Calais žijú. Ilegálny utečenecký tábor je preplnený a panujú v ňom katastrofálne hygienické podmienky. Navyše sa blíži zima a provizórne prístrešky tamojších migrantov neochránia. 
     
     
    Na protest proti podmienkam, v akých žijú, sa postavili aj samotní migranti. V sobotu proti nim zasahovali ťažkoodenci s použitím vodných diel. 
     
    Už viac ako rok, od chvíle, keď začala Džungľa robiť problémy, podozrieva francúzska polícia ľavicových dobrovoľníkov z toho, že vyvolávajú protesty vo vnútri ilegálneho tábora. Podľa informácií denníka the Telegraph boli aj za jedným z najnásilnejších protestov z vlaňajška, pri ktorom sa vyše 2 000 osôb snažilo preraziť do Eurotunela a ďalej do Veľkej Británie. Jeden z migrantov vtedy prišiel o život. 

    Ochrana je nutná

    Začiatkom tohto roka sa vítači z celej Európy stretli vo francúzskom prístavnom meste, aby sa pridali k migrantom, ktorí pochodovali mestom na protest proti tomu, že ich vláda necháva žiť v takzvanej Džungli. Došlo však k stretom s domácimi obyvateľmi Calais, ktorí sa postavili na odpor. Problémy mali Francúzi aj s udržaním pokoja aj vo chvíľach, keď sa desiatky migrantov rozhodli napadnúť terminál trajektu, aby sa pokúsili nelegálne dostať do Británie. 
     
    Napriek zvýšenej prítomnosti policajných zložiek, opakovaným zásahom a snahám o vysťahovanie aspoň časti migrantov z Džungle, pokusy o prekročenie hraníc do Veľkej Británie pokračujú. To je hlavný dôvod, pre ktorý Briti investujú milióny libier na výstavbu múru, ktorý má ochrániť diaľnicu vedúcu do Eurotunela pred nájazdmi migrantov. Kilometer dlhá bariéra vysoká niekoľko metrov je financovaná zo 17 miliónov libier, ktoré britská vláda poskytla na ochranu Eurotunela a prístaviska v Calais. 
     
    Samotná stena proti migrantom, ktorá bude už čoskoro aspoň čiastočne chrániť Eurotunel, vyjde v prepočte na 2 milióny 700-tisíc eur a dosiahne výšku 4 metre, aby sa migranti nemohli bez zábran vrhať do cesty autám smerujúcim do Británie. 
     
    Háčik je však v tom, že migranti sa snažia do Eurotunela aj prístaviska dostať všemožnými cestami a francúzske úrady tvrdia, že bariéra proti nim by musela mať niekoľko kilometrov. Najväčšie problémy spôsobujú stále agresívnejší migranti vodičom kamiónov. Na ich korbách sa chcú dostať do Británie a v snahe zastaviť ich, hádžu na cesty stromy a vrhajú sa doslova pod kolesá. Prednedávnom pri takejto akcii prišiel o život jeden z migrantov a vodič, ktorý sa sám prihlásil na polícii, čelí obvineniu zo zabitia, aj keď muž nemal na frekventovanej diaľnici čo robiť. 
     
     
    - Reklama -