Zlé správy: migračnú vlnu z Afriky prakticky nemožno zastaviť

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Agentúra upozorňuje, že pálčivým problémom Afriky je vysoká pôrodnosť, ktorá spoločne s ekonomickou zaostalosťou štátov vedie k tomu, že ľuďom sa nedostáva vzdelania, práce či bývania. Mnoho z nich potom radšej riskuje strastiplnú cestu do Európy, v ktorej vidí nádej na lepšiu budúcnosť.

    Sedem detí na každú ženu

    V Nigeri napríklad každá žena porodí v priemere viac ako sedem detí, pričom tie si môžu vybrať medzi tým, či chcú žiť vo svojej krajine, ktorá pripomína ekonomicky zničené Nemecko dvadsiatych rokov minulého storočia, alebo preskočia deväťdesiat rokov vývoja a utečú do dnešného Nemecka, odkiaľ posielajú peniaze súrodencom aj rodičom, čím im umožňujú prežitie.

    Ako z toho von? Vyspelé štáty odporúčajú krajinám typu Nigeru znížiť pôrodnosť svojich žien už tým, že im poskytnú zodpovedajúce vzdelanie. Mnoho detí sa v Afrike vôbec nedostane do škôl. Ak by tieto štáty vypočuli spomínané rady, mohla by sa Afrika dostať na úroveň Číny. Populáciu na to kontinent má a ak bude zodpovedajúcim spôsobom vzdelaný, má šancu dostať sa z chudoby.

    Migračná vlna z Afriky je nezastaviteľná

    Zatiaľ sa však nezdá, že by ľudnaté, ale chudobné africké štáty boli ochotné tieto rady poslúchnuť. Sú preto aj naďalej závislé od finančnej pomoci prúdiacej z vyspelého sveta. Nejedna africká krajina dodnes stojí na vývoze nespracovaných surovín, z čoho nie je možné dvakrát zbohatnúť. Ak vezmeme do úvahy všetky tieto faktory, javí sa súčasná migračná vlna z Afriky podľa Reuters v podstate ako nezastaviteľná.

    K tomuto záveru vedie aj príbeh tridsaťosemročného Osmana Dialla, ktorý sa vydal na cestu zo svojej rodnej Sierra Leone do Nemecka. Neváhal dať pašerákom všetko, čo má, aby sa dostal do srdca Európy, kde chce pracovať v automobilovej továrni a značnú časť zárobku posielať späť rodine do svojej rodnej vlasti. „Chcem pracovať v automobilovej továrni v Nemecku,“ prezrádza Afričan. Na cestu si so sebou vzal náhradné topánky, nohavice, vodu a Bibliu. Nič viac. „V Európe si môžem zarobiť a uložiť peniaze. Vrátiť sa už nemám kam. Už nič nemám,“ prezrádza migrant.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -