Čo by nás čakalo v prípade jadrového konfliktu?

    0
    Atómový výbuch (Autor: Reprofoto: Youtube)
    Stále častejšie úvahy v zahraničných periodikách o možnosti otvoreného konfliktu medzi USA a Ruskom, resp. o tretej svetovej vojne, naberajú síce málo pravdepodobné, ale nie tak celkom nereálne rozmery. Rusko varuje USA pred „drzým správaním sa“, ktoré by mohlo mať „jadrové dôsledky“, a Washington nezostáva s varovaniami vojenského charakteru pozadu. 
     
    Prednedávnom moderátor ruskej štátnej televízie Dmitrij Kyseljov varoval vo svojej relácii USA pred provokáciami. Kyseljov, ktorý je na západných sankčných zoznamoch, tým narážal na vyjadrenia šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho. Ten navrhol, aby Rusko a Sýria čelili vyšetrovaniu vojnových zločinov za nedávne bombardovanie sýrskych civilistov. 
     
    Rovnako Rusi upozorňujú, že akýkoľvek útok americkej armády proti jednotkám sýrskeho prezidenta Baššára Asada budú považovať za útok na ruských vojakov. Moskva totiž bojuje v Sýrii proti teroristom z takzvaného Islamského štátu na strane autoritárskej hlavy štátu, ktorú by Západ najradšej videl na kolenách, alebo aspoň mimo prezidentského kresla. 
     
    O vzájomných vyhrážkach Ruska a USA sme písali TU
     
    Napätie medzi Ruskom a Západom zvyšuje aj ukrajinský konflikt, ktorý je napriek platnému prímeriu stále živý a nedarí so ho ukončiť napriek snahám a dohodám z Minska. 

    Jadrový konflikt na spadnutie?

    Situácia však už nemusí zostať len pri vyhrážkach a vzájomnom osočovaní. Svet je podľa denníka the Independent už teraz vo vojne, ktorá by sa dala označiť za tretiu svetovú. Konflikt síce nespĺňa predstavy spisovateľov a autorov katastrofických filmových scenárov, ale je oveľa hrozivejší, ako sa môže zdať. 
     
    Samotné Spojené štáty a Rusko disponujú tisíckami jadrových hlavíc, ktoré by v prípade skutočného vypuknutia otvorenej vojny medzi týmito mocnosťami dokázali vymazať život z väčšiny známeho sveta. Čo by sa však stalo, keby nám nad hlavami začali skutočne lietať atómové zbrane? Na túto otázku odpovedá aspoň čiastočne štúdia z roku 2014. 
     
    Pred dvomi rokmi spravili vedci štúdiu, v ktorej teoretizovali o prípadnej „limitovanej regionálnej nukleárnej vojne“. Nešlo by však o žiadne ostreľovanie sa medzikontinentálnymi raketami medzi Ruskom a USA. Pre potreby výskumu si odborníci z Americkej geofyzikálnej únie (AGU) vytvorili hypotetický jadrový konflikt medzi Indiou a Pakistanom. 
     
    Jadrová vojna akýchkoľvek, aj regionálnych rozmerov, by znamenala masaker na oboch stranách. V spomínanej štúdii sa vedci zaoberali scenárom, v ktorom po sebe znepriatelené strany vystrelia stovku jadrových hlavíc. 

    Jadrová zima

    Konflikt medzi Indiou a Pakistanom by nedosiahol ani zďaleka také rozmery ako prípadná jadrová vojna medzi svetovými mocnosťami, akými sú Rusko a USA. Napriek tomu vyplýva z dva roky starej štúdie desivá štatistika. O život by prišli státisíce ľudí na oboch stranách, do ovzdušia by sa dostalo približne 5 megaton chemikálií a rádioaktívneho spadu. 
     
    Mraky popola, ktorý by pri výbuchu stovky jadrových hlavíc v jednom regióne sveta vystúpil do atmosféry, by načas pohltili časť slnečného žiarenia. S tým je spojené ochladenie o niekoľko stupňov Celzia. 
     
    Do piatich rokov by sa naplno prejavili dôsledky takéhoto brutálneho konfliktu. Pokles globálnej teploty by mal za následok viacero zmien. Do piatich rokov od jadrovej vojny by výrazne ubudlo zrážok. Presnejšie by ich bolo o 9 % menej, čo by malo spolu s prudšími mrazmi neželaný efekt na pestovanie rastlín. 
     
    S úbytkom produkcie zeleniny a potravín by nastal ešte jeden veľmi závažný problém, a tým je úbytok ozónovej vrstvy. Tá by sa podľa vedcov z AGU zmenšila v priebehu piatich rokov od jadrového konfliktu o 20 až 25 percent. Narástol by tak počet ochorení na rakovinu a vyrásť by v týchto podmienkach dokázalo len minimum rastlín. 
     
    Bez vypestovanej zeleniny hrozí nedostatok potravín a následne aj hladomory, ktoré by sa však v prípade čo i len lokálneho jadrového konfliktu netýkali len daného regiónu, ale celého sveta.
     
    Ide však iba o dôsledky obmedzeného jadrového konfliktu. Rusi a Američania nemajú stovky, ale tisíce jadrových zbraní. V prípade totálnej jadrovej eskalácie medzi oboma stranami by preto reálne hrozilo úplné vymretie ľudskej rasy.
     
    - Reklama -