Kaník pre PL: To, čo smeráci chystajú, je nebezpečné a hlúpe. Máme dobrý tip na nitrianskeho župana, prezrádza exkluzívne

0
Ľudovít Kaník, Ján Greššo (Autor: TASR)

Napriek tomu, že od marca už nesedíte v parlamente, naďalej sa či už v komentároch, blogoch, alebo na Facebooku vyjadrujete k politickému dianiu. Platí teda, že politika je ako droga?

Ak sa raz začnete politike venovať – a nevnímate ju ako vec, z ktorej by ste mali profitovať, ale ako prostriedok na dosiahnutie pozitívnej zmeny v krajine a možnosť realizovať určitú víziu, tak sa politike neprestanete venovať. A to aj vtedy, ak nie ste aktuálne poslanec či nejaký politický funkcionár. Koniec koncov, počas môjho života som sa po 89. vždy nejako venoval politike, a pritom poslancom som bol až od roku 2010, to znamená v parlamente som strávil len päť rokov.

V akom režime dnes fungujú Demokrati Slovenska?

Demokrati Slovenska fungujú, rozširujú svoju základňu a presadzujú myšlienku, že zmena súčasnej politickej situácie môže reálne nastať len vtedy, keď sa stredopravý politický priestor skonsoliduje, keď nebude fragmentový, ako je teraz, keď sa scelí viacero politických strán do jedného silnejšieho prúdu. Pokiaľ by sa to nestalo, obávam sa, že pravý stred je odsúdený byť v opozícii v dlhodobom časovom horizonte. A ako všetci vieme, z pozície opozície sa nedá nič zmeniť.

Zapojí sa vaša strana do budúcoročných župných volieb?

Určite sa na nich zúčastníme. Vnímame ich ako príležitosť pre jednotlivcov, ktorí sú v regiónoch výraznými a aktívnymi ľuďmi. Tam váha politickej strany nie je až taká veľká a rozhodujúca ako pri parlamentných voľbách. Chceme pomôcť ľuďom, ktorí zosobňujú naše hodnoty a postaviť ich ako kandidátov na poslancov vo všetkých krajoch. Budeme sa snažiť podporiť aj iných kandidátov na županov, ktorí sa budú hlásiť k hodnotám pravého stredu. A minimálne v jednom kraji máme sami veľmi dobrý tip na kvalitného kandidáta na župana, ktorý by mohol byť úspešným a víťazným kandidátom. Veríme, že nájdeme preňho širšiu podporu.

Viete byť konkrétnejší?

Veľmi dobrým človekom, ľudsky, hodnotovo, slušnosťou a korektnosťou je Ján Greššo z Nitry. Myslím si, že by bol veľmi dobrým kandidátom na župana. Bude kandidovať pravdepodobne ako nezávislý kandidát alebo ako koaličný kandidát niekoľkých politických strán. Budeme sa snažiť získať preňho podporu čo najširšieho stredopravého politického spektra a, samozrejme, predovšetkým občanov, ktorí mu veria, či už pre jeho prácu, alebo životný príbeh, v ktorom preukázal, že je slušným, schopným a na pevných morálnych zásadách stojacim človekom.

Rokovali ste už o podpore pre tohto kandidáta?

Hovoril som o tom s najbližšími politickými partnermi, ku ktorým máme blízko, či už z názorového hľadiska, alebo hodnotového. Zatiaľ tento tip na kandidáta prijali pozitívne.

Vy máte záujem opätovne zabojovať o post banskobystrického župana?

Nemal som plán ani záujem uchádzať sa o túto pozíciu.

Demokratické politické sily sa zhodujú, že je dôležité spraviť všetko pre to, aby súčasný župan Marian Kotleba prišiel o kreslo.

Radi prispejeme k tomu, aby vznikla silná podpora pre dobrého kandidáta. Je viac uchádzačov v Banskej Bystrici, ktorí naznačili svoj záujem. Je tam pán Klus, pán Mičev a ďalší nezávislý kandidát. Dvojkolovosť volieb je dobrý nástroj, aby sa najskôr vygenerovali dvaja silní kandidáti a potom, aby sa prostredníctvom voľby zabezpečila väčšinová podpora pre jedného z nich. Preto je veľmi nebezpečné a hlúpe rušiť dvojkolovú voľbu, čím si chcú smeráci zabezpečiť a posilniť svoje pozície. Ale môžu sa veľmi popáliť a veľmi sklamať, lebo v Banskobystrickom kraji konkrétne – a to hovorím so znalosťou prostredia, lebo tam žijem a pochádzam odtiaľ – môže vyvolať takéto rozhodnutie, že sa bude voliť len v jednom kole, práve truc efekt. Čiže: a napriek vám, politici, ktorí nás takto chcete manipulovať, sa ľudia rozhodnú voliť práve Kotlebu a môže sa veľmi jednoducho stať, že vyhrá v prvom kole. Práve dvojkolovosť volieb pomáha, aby sa extrémisti nedostali k moci. A to, že sa Kotleba vtedy dostal k moci, bol dôsledok vtedajších chýb politických strán. Dôležité je tiež, aby ľudia prišli k voľbám. Volebná účasť je kľúčová. Je veľká škoda, že nebola prijatá moja novela zákona v minulom volebnom období, ktorá by zvýšila volebnú účasť aj v župných voľbách na 70 či 80 percent, a to by absolútne znemožnilo extrému a okrajovým prúdom presadzovať sa v politike.

Spomenuli ste, že víťazstvo Kotlebu v minulých voľbách bol aj dôsledok vtedajších chýb politických strán. Skúste byť konkrétnejší.

Chybu urobilo predovšetkým KDH, ktoré podporovalo smeráka Maňku a chybu urobila Nova, lebo sa nezaradila do stredopravej koalície. A treba povedať, že aj OĽaNO urobilo chybu, lebo sa k župným voľbám postavilo tak – hrajúc si svoju antipolitickú hru, že apriori nebudú podporovať politikov. A tak sa stalo, že mnohí voliči OĽaNO v parlamentných voľbách pravdepodobne volili vlastne Kotlebu v župných voľbách. Stali sa mnohé chyby, k tomu prirátajme nízku volebnú časť. Nad tým sa treba vážne zamyslieť, všelijakými apelmi to nepôjde. Treba reálne motivovať voličov, ja som už v minulosti predstavil riešenie.

Smer argumentuje, že jednokolové voľby by boli šetrnejšie ako dvojkolové. Navyše, na rozdiel od vás si myslí, že práve takýto model zastaví Kotlebu.

Je to len výhovorka, klamstvo. Ľudia vždy takéto plytké klamstvá prekuknú a môže to vyvolať opačnú reakciu a ľudia pôjdu na protest voliť Kotlebu. Považujem to za nebezpečné a scestné úvahy. Argument šetrnosti je úplný podfuk, je to trápne zdôvodnenie toho, o čo Smeru v skutočnosti ide. A to ukotviť si svoju moc v župných voľbách.

Pravý stred sa musí skonsolidovať 

Kritizujete vládu, ale zároveň tvrdíte, že nemá v parlamentnej opozícii alternatívu. Aké je teda riešenie tohto stavu?

Riešenie je jedno jediné, musí sa skonsolidovať pravý stred. Aj neparlamentná opozícia sa musí znovu postaviť na nohy. Spájaním sa jednotlivých prúdikov, ktoré dnes existujú, alebo aj vznikom nových politických strán a následným spájaním sa s týmito novými stranami musí vzniknúť štandardná stredopravá politická strana. Pre tento zámer by bolo veľmi dobré, aby sa KDH znova dostalo na nohy a stalo sa modernou kresťanskou stranou. De facto by sa potom mohol zopakovať model, ktorý bol veľmi úspešný v ťažkých chvíľach Slovenska, a to bol model SDK – keď sa spojili kresťanská, liberálna a občianska strana, pribrali ďalšie menšie subjekty a vytvorili prúd, ktorý išiel do volieb spoločne a porazil Mečiara a mečiarizmus ako taký. Tento istý model treba zopakovať. Treba prestať myslieť stranícky a tešiť sa z toho, že ja mám 8, 10 či 15 percent. Desať ani pätnásť percent pre opozičnú stranu nestačí na postavenie väčšinovej vlády. Musíme hľadať taký model, ktorý dokáže zostaviť väčšinovú vládu. Na to sa treba sústrediť.

Kritici vyčítajú tejto myšlienke, že svoj zenit už má za sebou. Píše sa rok 2016, nie 1998 a politické reálie sú dnes úplné iné

Aj keď nie sme v 98. roku, ten, kto to hovorí, nech mi ukáže iný úspešný model. Taký neexistuje. Skúšali sa všelijaké modely, vidíme, ako sa skončili aj tieto voľby. Vytvorila sa podivná vládna koalícia aj za pomoci stredopravých subjektov, ktoré vyhlasovali, že so Smerom nepôjdu. A vidíte, sú v koalícii a zabezpečujú negatívnu kontinuitu toho, čo realizovali Ficove vlády.

Kto by mal byť podľa vás hybnou silou, lídrom spájania stredopravých síl?

Je chybou čakať na spasiteľa. Slovenská politická aj mediálna scéna stále čaká na lídra, neviem, či čaká, že ho niekto zvesí z vešiaka a zrazu bude tvárou. Takto to nefunguje. Základ je dospieť k spoločnému názoru, ktorý som spomínal, a potom ten, kto bude stáť formálne na čele, ten sa vykryštalizuje sám. Tak ako pri SDK, keď Mikuláš Dzurinda vyrástol na lídra. Keď vznikalo SDK, on na začiatku nebol líder, boli nimi traja predsedovia, ktorí vytvárali koalíciu, a on bol podpredsedom jednej z týchto strán. Svojimi schopnosťami a talentom sa prirodzene vypracoval na lídra. Netreba dnes riešiť, kto bude lídrom. Dôležité je sadnúť si za jeden stôl, zhodnúť sa, že len spoločný postup prinesie dôveru občanov, lebo ukáže, že sme schopní spolupracovať. Je potrebné stmeliť partizánske skupinky, ktoré dnes útočia z rôznych strán na ucelenú vládu. Dôležitejšia ako osoba lídra je vzájomná kooperácia, vzájomné počúvanie sa, vychádzanie v ústrety, schopnosť robiť kompromisy aj uznať chyby z minulosti.

- Reklama -