Politika V4 je nacistická, maďarské referendum zas rasistické. Nekonečné vlny migrantov musíme nechať prísť do Európy. V Bruseli padali perly a na muške sme boli my

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Na stretnutí europarlamentného Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti (LIBE) hovorili jeho členovia, ktorých väčšinu tvoria ľavicoví a liberálni europoslanci, aj o tom, ako sa bude meniť migračná politika EÚ. Hlavnou témou bola už podľa názvu Reforma dublinského systému a krízová relokácia. 
     
    Zo zložitého názvu sa laik bez hlbších znalostí európskej byrokracie veľa nedozvie a novinári z maďarského portálu Pestisracok sa preto po zasadnutí výboru (LIBE) chceli opýtať na podrobnosti. Liberálni a ľavicoví poslanci zo západných krajín EÚ označili v reakcii maďarský postoj k zmenám migračnej politiky za rasistický. Už samotná referendová otázka, či Maďari súhlasia s prerozdeľovaním migrantov na základe povinných kvót navrhovaných Bruselom, bola vraj rasistická.  
     
    Kritike sa potom podľa maďarského portálu nevyhli ani zvyšné krajiny Vyšehradskej štvorky, ktoré majú ku kvótam rovnaký postoj ako Budapešť. Migračnú politiku V4 označili údajne viacerí členovia LIBE jednoducho za „nacistickú“. 
     
    Zo záverov pondelňajšieho stretnutia LIBE je zrejmé, aký je plán na reformu migračnej politiky EÚ. Starostlivosť o azylantov má byť po zmenách rovnaká vo všetkých členských krajinách Únie bez ohľadu na ich ekonomiku. 

    Žiadne kvóty, len referenčné čísla… 

    Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti (LIBE) ovládajú ľavicoví liberáli a tí majú jasno v tom, že chcú hlavne integrovať migrantov do spoločnosti. Pri prerozdeľovaní migrantov do tretích krajín EÚ pritom budú európske inštitúcie brať do úvahy nielen jazykové schopnosti azylantov, ale aj ich rodinné väzby a pracovnú kvalifikáciu. 
     
    Prerozdeľovanie migrantov na základe kvót, proti ktorému sa postavili krajiny V4, vrátane Slovenska, predstavila Európska komisia v máji tohto roka ako Dublin IV. Na základe tohto plánu sa musia migranti stále prihlásiť o azyl v prvej krajine EÚ, do ktorej vkročia, ale ich prerozdeľovanie má byť vraj „spravodlivejšie“, aby boli najviac zaťažené krajiny odľahčené od náporu migrantov. 
     
    Napriek veľkému množstvu prichádzajúcich migrantov nezvažuje LIBE zatvorenie vonkajších hraníc Európskej únie, ako navrhujú štáty, ktoré sa stavajú proti migračnej politike Bruselu. Podmienky pre migrantov budú musieť všetky štáty zabezpečiť na rovnakej úrovni, ale ich počet má závisieť od výkonu ekonomiky. 
     
    Na základe viacerých kritérií dostane každá krajina „referenčné číslo“. To má určovať počet migrantov, ktorých má daná krajina prijať, ale slovíčko kvóty v tomto smere nie je spomenuté. Ak počet žiadateľov o azyl prekročí 150 % referenčného čísla, potom dostanú prebytočných migrantov ďalšie členské krajiny EÚ, ktoré nenaplnili počet azylantov určených referenčným číslom. 

    Uzavretie vonkajších hraníc nehrozí

    Systém, o ktorom sa bavili členovia LIBE začiatkom týždňa nepočíta s prípadným zatvorením vonkajších hraníc Európskej únie. Podľa maďarského portálu Pestisracok „vznik Európskej agentúry pre utečencov premení ilegálnu migráciu na inštitucionalizovaný systém“. 
     
    Ak začne platiť navrhovaný systém prerozdeľovania migrantov na základe „referenčných čísel“ (kvót) nebude údajne existovať žiaden limit, ktorý by určil maximálny počet migrantov prichádzajúcich na územie EÚ. Nech ich totiž príde akokoľvek veľa, vždy bude nejakú percento z nich prerozdelené do každého z členských štátov. 
     
    Plán Dublin IV presadzovaný európskymi liberálmi označili experti prítomní na rokovaní výboru za „fantastickú prezentáciu“. Maďarské referendum prirovnali k výsledkom volieb v juhoázijských diktatúrach. 

    Vraj nemôžeme stavať múry a ploty 

    Podľa zástupkyne Portugalska v LIBE Any Gomesovej nie sú krajiny EÚ koloniálnymi štátmi a preto uzavretie vonkajších hraníc Únie podľa nej neprichádza do úvahy. „Nemáme inú možnosť, než nechať migrantov prísť do Európy. Nemôžeme postaviť múry a ploty len preto, že oni si chcú zachrániť svoje životy. Mali by sme ich strieľať alebo nechať sa utopiť? Nie! Ja nie som fašista ani nacista,“ vyhlásila Gomesová rázne. 
     
    Rozdelenie bremena, ktoré predstavuje masová migrácia, je podľa portugalskej europoslankyne samozrejmosťou. „Musíme pomôcť s mierom všade, aby sme vyriešili tento problém, ale mali by sme prevziať zodpovednosť za nekonečné vlny migrantov, lebo je to dané históriou ľudstva,“ uviedla Ana Gomesová pre maďarský portál. 
     
    Švédska liberálna europoslankyňa Cecilia Wikströmová, ktorá je dlhodobo členkou Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti (LIBE), tvrdí, že z celkového počtu jeden a pol milióna migrantov, ktorí pricestovali vlani do EÚ, získa azyl len polovica z nich. Od ostatných vraj očakáva, že sa vrátia tam, odkiaľ prišli. Deportovať týchto ľudí však nie je jednoduché, lebo bez dokladov totožnosti nie je možné určiť krajinu ich pôvodu. Švédsko by však podľa Wikströmovej potrebovalo čas, aby sa nadýchlo a mohlo integrovať migrantov, ktorých prijalo vlani. 
     
    - Reklama -