To je suma. Oveľa väčšia, než sa čakalo. Na čo? Na utečencov

    0
    Budova rakúskeho parlamentu (Autor: Hans Štembera)

    Schelling uviedol, že očakávané výdavky na utečencov sa pohybujú okolo dvoch miliárd eur. Táto suma je pritom podstatne vyššia, než vláda pôvodne predpokladala. Európskej komisii totiž vláda oznámila, že táto suma bude približne 1,4 miliardy eur. Celková suma v každom prípade zahŕňa výdavky na ubytovanie, ale napríklad aj na pohraničnú stráž. Ako však upozorňuje internetový server Krone, nie sú v nej, naopak, zahrnuté výdavky na zabezpečenie zaručeného minimálneho príjmu utečencov.

    Konkrétne by malo byť z dvoch miliárd eur vyčlenených na primárnu starostlivosť o utečencov 884 miliónov eur, ďalších 138 miliónov pôjde na náklady spojené s azylovým procesom, 133 miliónov na integračné programy. Popritom ministerstvo počíta s desiatkami miliónov eur pre rozvojovú pomoc a zabezpečenie vlastných hraníc. Takmer pol miliardy je vyčlenených pre asistenciu ozbrojených síl a 338 miliónov pre uľahčenie vstupu prisťahovalcov na pracovný trh.

    Výdavky na utečencov v Rakúsku rastú závratným tempom. Ako uvádza internetový server Nachrichten, zatiaľ čo v roku 2014 bola táto suma na úrovni 600 miliónov eur, v minulom roku vzrástla na miliardu. Migračná kríza potom výdavky určené na utečencov zdvojnásobila. Rakúska vláda pritom prijala v uplynulých mesiacoch razantné opatrenia s cieľom obmedziť príliv utečencov do krajiny.

    Okrem iného bola stanovená maximálna kvóta pre prijatie utečencov na 37 500 ročne a bola významne posilnená ochrana hraníc. Rakúsko dokonca postavilo na svojich hraniciach hneď niekoľko plotov. Tento rok v septembri tak napríklad dala vláda pokyn na vybudovanie plotu na maďarských hraniciach. Príliv utečencov síce skutočne v porovnaní s vlaňajšou jeseňou poklesol, ale na výdavkovej stránke rozpočtu sa tento trend nijako pozitívne neprejavil.

     

    - Reklama -