Postavil sa Štefanec Únii? Kvôli bizarnému prípadu búcha na dvere Európskej komisii

    0
    Europoslanec Ivan Štefanec. (Autor: SITA)

    Štefanec ako člen Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a Niedermayer, člen Výboru EP pre hospodárske a menové veci eurokomisiu upozornili, že takéto praktiky sú porušením princípov jednotného trhu a ohrozením pre autodopravcov zo strednej Európy. 

    “Typický slovenský autodopravca je malá firma, ktorá operuje s menej ako piatimi nákladnými autami. Nútiť ju vyplácať šoférom francúzsku minimálnu mzdu a zaťažiť ju enormnou byrokraciou, ktorá je s tým spojená je pre ňu likvidačné,” zdôraznil Štefanec pre TASR.

    Pripomenul, že takéto opatrenie nepovedie k zvyšovaniu platov zamestnancov, ale k ich prepúšťaniu, pretože stredoeurópsky trh ovládnu veľké nadnárodné spoločnosti s vlastnými autami a vodičmi.

    “Som v kontakte so zástupcami slovenských autodopravcov, ako aj s kolegami z Českej republiky a ďalších krajín. Spoločne vyvinieme tlak na Európsku komisiu, aby platnosť francúzskeho zákona, ktorý je v rozpore s európskou legislatívou, pozastavila,” odkázal europoslanec.

    Štefanec v tejto súvislosti dodal, že takmer identickú právnu úpravu v Nemecku sa v roku 2015 už podarilo europoslancom zastaviť. Exekutíva EÚ vtedy skonštatovala, že vynucovanie vyplácania minimálnej mzdy na území iného členského štátu vytvára neprimerané bariéry na vnútornom trhu Európskej únie.

    - Reklama -