Beblavý si pre nového kolegu zo Smeru pripravil poriadne privítanie. V parlamente budeme mať už dvoch CT-čkárov, tvrdí

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Poslanec Miroslav Beblavý len včera upozornil na sporný nákup CT prístrojov aj v Žilinskom kraji. Podľa Beblavého bol nákup predražený o viac ako 800-tisíc eur a zodpovednosť zaň nesie Juraj Blanár. Predsedu ŽSK a zároveň poslanca parlamentu Juraja Blanára (Smer-SD) Beblavý vyzval, aby sa vzdal oboch funkcií. “Blanár túto súťaž vyhlásil, podpísal obidve zmluvy a nesie tým pádom nielen politickú, ale plnú právnu a osobnú zodpovednosť za túto kauzu,” povedal Beblavý. Viac o nákupe predraženého CT v Žilinskom kraji PL písali TU.

    Beblavý však odhalil aj nové skutočnosti o nákupe rovnakého medicínskeho prístroja v Banskej Bystrici. Maslo na hlave má v tomto prípade Vladimír Baláž, bývalý riaditeľ fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici a od včerjšieho dňa opäť poslanec NR SR za Smer. Nezaradený poslanec a exsieťar Beblavý k prípadu vydal obsiahle vyhlásenie.

    Vyhlásenie Miroslava Beblavého

    Tak, ako sa do všeobecného povedomia dostal pojem DPH-čkár, by sa do neho mal zapísať aj CT-čkár – človek, ktorý predražene nakupuje zdravotnícku techniku.
    Popri Piešťanoch a županovi Blanárovi je takým aj človek, ktorý sa dnes vráti do Národnej rady SR – Vladimír Baláž, bývalý riaditeľ fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici a od dnešného dňa opäť poslanec NR SR.

    Riaditeľ Baláž tiež nakúpil rovnaké CT-čko ako župan Blanár od rovnakej firmy INTES Poprad. Použil iné triky, ale s rovnakým výsledkom. Nákup sa odohral v roku 2013 spolu s USG prístrojom (ultrazvuk). Išlo o verziu rovnakého CT ako v Žiline – GE Optima 660. Riaditeľ Baláž čelili ťažkej úlohe, ako zabezpečiť, aby sa do súťaže neprihlásilo priveľa uchádzačov. 

    Na to slúžila podrobná špecifikácia parametrov prístrojov: 57 požadovaných parametrov CT-čka a ďalších 45 parametrov na ultrazvuk vrátane takých vecí ako hmotnosť ultrazvuku do 100 kg či toho, že tlačiareň musí byť čiernobiela. Zároveň cena tvorila len 65 % kritéria a 35 % bolo určených na “technicko-medicínske parametre”, čo sú parametre, ktoré sa majú riešiť práve v podmienkach súťaže a ak ich prístroj nespĺňa, nemá byť ani pripustený do súťaže.

    Súťažilo sa opäť zúrivo. Zákazka sa predražila z odhadovanej ceny 787 000 eur na 939 600 eur. Áno, v štandardnom verejnom obstarávaní dochádza k zlacneniu zákazky oproti úvodnému odhadu, v tomto prípade došlo k 20 % predraženiu. Z ceny tvorilo CT 856 800 eur a ultrazvuk 82 560 eur.

    To však pánovi riaditeľovi nestačilo. V zmluve si namiesto obvyklej dvojročnej záruky dohodli záruku len ročnú, aby dodávateľ ušetril na drahých nepríjemnostiach, ako býva výmena RTG lampy zadarmo. Následne pán riaditeľ bez súťaže uzatvoril zmluvu na pozáručný servis na päť rokov na 369 000 eur. Z toho servis CT-čka predstavoval 287 500 eur.

    Spolu tak bystrické CT-čko a šesť rokov servisu (rok záruka + päť rokov v zmluve) stáli 1 144 300 eur. V Žiline župan Blanár dokázal kúpiť od INTES-u pri preukázanom predražení viac ako 400 000 eur obdobné CT a ešte o rok dlhší servis za 1 136 000 eur.
    Nečudo, že sa dnes Blanár cití dotknutý. U neho museli súťaž manipulovať inovatívne a tu klasickými obstarávacími trikmi dosiahli ešte väčšie predraženie.

    Ale teraz bez úsmevu. Pán Baláž musel odísť z riaditeľskej funkcie v roku 2014, keď TIS a denník SME zistili, že uzatvoril predraženú zmluvu na dodávku stravy a ja som upozornil, že ju navyše uzatvoril v rozpore so zákonom. NKÚ včera informoval, že postúpi svoje zistenia z tejto nemocnice z obdobia, keď bol riaditeľom, orgánom činným v trestnom konaní.

    Dnes sa tak do NR SR vráti ďalší smerák, ktorý preukázateľne obral pacientov a daňovníkov tejto krajiny o peniaze a to pri porušení zákona. 
    Budeme tam mať už dvoch CT-čkárov. Je hanbou Smeru, že ho po tom všetkom dali na kandidátku. Bude však v dobrej spoločnosti ostatných parlamentných “odborníkov” tejto strany na zdravotníctvo – Blanár, Raši a Valocký. Pán Baláž už preukázal, že nemá hanbu a preto ho nebudem na nič vyzývať. Zmena môže prísť len od voličov.

    - Reklama -