Rakúsky kancelár vytiahol na Merkelovú bič: Jej slová “Dokážeme to” sú už prekonané. A potom prišiel na rad cukor

    0
    Rakúsky kancelár Christian Kern (Autor: SITA)

    Kern poukázal na fakt, že spomínaný slogan je potrebné vidieť v kontexte vtedajšej situácie. Zároveň pripomenul, že Nemecko medzičasom vrátilo do Rakúska viac ako 12.000 utečencov.

    Rakúsky kancelár však ubezpečil, že nezdieľa kritiku šéfa viedenskej diplomacie Sebastiana Kurza na adresu politiky nemeckej kancelárky. “Som Angele Merkelovej vďačný za dohodu o utečencoch s Tureckom. Bez tejto dohody by bolo v tomto roku prišlo cez balkánsku trasu podstatne viac ľudí,” vyhlásil Kern a poznamenal, že z opatrení pozdĺž tejto trasy profitovalo výrazne i Nemecko, ktoré už tiež nemá otvorené hranice.

    Kern využil rozhovor pre Bild aj na varovanie pred účasťou pravicovo-populistických strán v národných vládach a poznamenal, že tieto strany ťažia predovšetkým z problematiky utečencov. Osobne za tým vidí aj obavy mnohých ľudí z toho, že život ich detí nebude lepší ako ich samotných, pričom si dokáže predstaviť aj podobný rozmach Alternatívy pre Nemecko (AfD), ako to v Rakúsku poznajú v prípade tamojších slobodných z FPÖ.

    - Reklama -