Český politológ nielen o Blízkom východe: Diabolský kokteil!

    0
    Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)

    „O vojenskom barbarstve sa v západných médiách hovorí zakaždým, keď sa západní vojaci či spojenci Západu dostanú na bojisku do defenzívy. Dovtedy je vždy vojna len ,humanitárnym bombardovaním‘ a médiá prinášajú z bojísk pútavé obrázky, ktoré ukazujú, ako sa našim hrdinom ničiacim Belehrad, Bagdad či Tripolis darí šíriť demokraciu. Niekedy mi napadá, že najlepšie stvárnil ,optimistickú‘ budúcnosť kapitalizmu román Roberta Heinleina Hviezdna pechota (1959); u nás je známy predovšetkým vo svojej sfilmovanej podobe (1997). Rozkastovanie spoločnosti, oslava militarizmu, fašizoidný kult drsného bojovníka a samozrejmosť večného krvavého násilia… Sekvencie z filmu, ktoré ukazujú televízne spravodajstvo nadšene oslavujúce agresivitu vlastných vojakov – to je smer, ktorým sa vyvíja hlavný prúd západnej novinárčiny. Možno len s tým rozdielom, že oproti literárnej predlohe si v skutočnom živote nepriateľa vytvárame sami,“ konštatoval Krejčí.

    Dnes vraj Západ skrýva za hrôzy v Aleppe hrôzu všetkých vojen na Blízkom východe. Washington sa však neodváži v Sýrii intenzívnejšie zasiahnuť. Primárne preto, že sú v krajine prítomné ruské jednotky. Sýrsky konflikt by mohol prerásť do otvorenej vojny mocností, čo si nikto nepraje. Druhým dôvodom je nízka podpora prípadného ťaženia v Sýrii. „Najnovší výskum z agentúry Gallup z februára tohto roku hovorí, že len 34 % respondentov je naklonených väčšej vojenskej angažovanosti Spojených štátov v Sýrii,“ pokračoval politológ. To je podľa Krejčího do istej miery nevídané, pretože americké médiá dokázali občanov USA nadchnúť pre boj. „Vytriezvenie sa dostavilo až na hromadách mŕtvych ľudských tiel a raste zadlženosti USA,“ doplnil.

    A keď už sa hovorí o Aleppe, Krejčí si kladie otázku, prečo sa rovnako intenzívne nerozoberajú hrôzy, ktorým musia čeliť obyvatelia Jemenu, kde vedie vojnu Saudská Arábia s podporou Západu. Zomreli tisíce civilistov. Tu sa podľa Krejčího ukazuje faloš zahraničnej politiky USA. Rusko kritizujú za Aleppo, ale k svojmu spojencovi sú za podobné počínanie zhovievaví.

    Washington už si údajne spočítal, koľko vojny stoja, a dospel k záveru, že ďalšiu vojnu by už zaťažená ekonomika nezvládla. Už dnes vydávajú Spojené štáty veľké sumy na starostlivosť o veteránov. To je podľa Krejčího v poriadku, ale problém nastáva v okamihu, keď sa prepojí vojenskopriemyselná loby s farmaceutickou. „Toť vskutku diabolský kokteil!“ varoval.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -