Orbán zmizni. Kričali v Maďarsku

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Podľa informácií internetového vydania denníka Blikk sa na zhromaždení zúčastnilo až 2000 ľudí. Boli medzi nimi viacerí redaktori Népszabadságu, ďalších opozičných médií i politici. Podujatiu pred budovou parlamentu sa prizeralo iba niekoľko policajtov.

    Po oficiálnom ukončení protestu o 18.37 h mnohí zostali na Kossuthovom námestí a pálili výtlačky vládneho denníka Magyar Idök, uviedol spravodajský server 444.hu.

    Súčasne s demonštráciou pred parlamentom sa konalo aj zhromaždenie pred redakciou Népszabadságu na ulici Futó, ktoré zorganizovala opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP). Jej predseda Gyula Molnár pred takmer stovkou zhromaždených povedal: “Dnes to bol Népszabadság, zajtra môžu prísť na rad ďalšie noviny, potom politické strany, a to bude koniec tejto krajiny.”

    Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil tento krok pripravovanou zmenou koncepcie, napísal spravodajský server Hvg.hu.

    Pracovníci redakcie sa už dnes ráno nedostali k svojej firemnej e-mailovej komunikácii, ale ani na svoje pracovisko.

    Opozičné strany, medzi nimi aj ultrapravicový Jobbik, odsúdili tento krok. Označili ho za ďalšie potláčanie slobody médií zo strany vlády Viktora Orbána.

    Hvg.hu pripomína, že v uplynulých dvoch týždňoch Népszabadság odhalil kauzu milenky guvernéra Maďarskej národnej banky (MNB) Györgya Matolcsyho či luxusný vrtuľníkový let rodiny ministra riadiaceho kabinet úradu predsedu vlády Antala Rogána na svadbu.

    - Reklama -