Mladí silní černosi vystupujú z lode, sledovala česká novinárka v Taliansku. Pašeráci už vraj počítajú s tým, že EÚ pomôže komukoľvek

    0
    utečenecký tábor na Sicílii (Autor: archív TZ)
    Teraz je hlavnou činnosťou niekoľkoposchodovej bielej lode talianskeho námorníctva a jej 40-člennej posádky, ktorá práve kotví v prístave sicílskej Catanie, vyhľadávať na mori migrantov plaviacich sa z Líbye na nafukovacích člnoch k talianskym brehom.
     
    “Nie je už žiadne tajomstvo, že pašeráci európske lode využívajú ako cestovnú kanceláriu: v Líbyi záujemcom o cestu do Európy rovno sľubujú, že druhú polovicu po mori absolvujú s Európanmi,” píše denník.
     
    Migranti dúfajú, že pašeráci majú pravdu a pre európske lode je vyhľadávanie preplnených člnov a prevoz migrantov do Európy samozrejmosťou.
     
    “Všetci to vedia,” hovorí poručík Farina.
     
    “To je tiež jeden z dôvodov, prečo sa na cestu z Líbye stále vydávajú. Všetkým je jasné, že len na tých vratkých nafukovacích člnoch by k európskym brehom takmer nemali šancu doplávať. Keď ich pašeráci opustia, zavolajú o pomoc a vedia, že prídeme.”
     
    Na inom mieste potom noviny opisujú, ako z niekoľkoposchodovej lode vystupuje zástup Afričanov.
     
    “Teraz sú to už len mladí muži – ženy, deti a starí ľudia mali prednosť a na taliansku pôdu vstúpili ako prví,” píše denník s tým, že do sicílskeho prístavného mesta Catania práve priplávala loď charitatívnej organizácie Save the Children.
     
    Je to jedna z mnohých organizácií, ktorá pôsobí v Stredozemnom mori a vyhľadáva nafukovacie člny migrantov, ktoré vyplávajú z Líbye do Európy za vidinou lepšieho života.
     
    Mnohí migranti, ktorí čakajú v rade, sa usmievajú.
     
    “Hoci väčšina z nich nespĺňa podmienky pre udelenie medzinárodnej ochrany, majú dobrú šancu, že ak budú chcieť, vzhľadom na zložitý systém súdov a odvolaní už v Európe zostanú,” dodáva ďalej denník.
     
    - Reklama -