Radšej obetujem svoju kariéru, ako obliecť si hidžáb, vyhlásila šachistka svetového formátu

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    “Nebudem nosiť hidžáb a podporovať ženský útlak. Aj keď to znamená, že sa nezúčastním na jednej z najdôležitejších súťaží mojej kariéry,“ vyhlásila prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Twitter Paikidzeová, ktorá priznáva, že toto rozhodnutie môže jej kariére výrazne ublížiť.

    Susan Polgarová, ktorá predsedá medzinárodnému ženskému šachovému výboru, sa pokúsila Paikidzeovú umlčať s tým, nech svoje názory neuverejňuje na sociálnych sieťach, ale rieši ich so Svetovou šachovou federáciou (FIDE) oficiálnou cestou. Polgarová už predtým prízvukovala hráčkam, že sa majú prispôsobiť kultúrnym rozdielom a pripraviť sa, že budú mať na sebe hidžáb.

    Podľa Paikidzeovej bolo však uverejnenie na Twitteri správnym krokom, lebo takto sa podľa jej slov dostal tento problém do pozornosti. Polgarová však vníma jej twitterové vyhlásenie ako urážku voči svetovej šachovej federácii. Paikidzeová odpovedala, že jej vyhlásenie nie je urážkou ničoho a nikoho a ani osobným útokom na nikoho a nič, okrem rozhodnutia federácie o mieste konania nadchádzajúcich majstrovstiev.

    Aby objasnila, prečo sa rozhodla tak, ako sa rozhodla, uverejnila Paikidzeová nový príspevok na sociálnej sieti Instagram, v ktorom motívy svojho konania vysvetlila. “Toto je post pre tých, ktorí nechápu, prečo som bojkotovala rozhodnutie FIDE. Myslím si, že je neprijateľné, aby hostila ženské majstrovstvá sveta v šachu krajina, kde ženy nemajú základné práva a zaobchádzajú s nimi ako s druhoradými občanmi. Pre tých, ktorí hovoria, že neviem nič o Iráne, odkazujem, že mi zo strany iránskych žien, ktoré sa každý deň stretávajú so situáciami, ako je táto, bola vyjadrená podpora a vďačnosť,“ napísala vo svojom novom príspevku.

    Bojkotovať majstrovstvá v roku 2017 sa chystajú aj iné hráčky, medzi nimi napríklad aj Carla Herediová, bývalá panamerická šampiónka. 

    - Reklama -