Toto je vraj najnebezpečnejšie mesto na svete. Ľudia tu umierajú v rade na chlieb

    0
    Ruský stíhací bombardér Su-34 počas leteckého útoku nad Sýriou (Autor: TASR)
    “Východná časť sýrskeho mesta Aleppo je aj naďalej v obkľúčení, a to už druhýkrát od júla tohto roku. Miestni obyvatelia trpia nielen nedostatkom potravín a liekov, ale sú svedkami najsmrteľnejších a najničivejších leteckých útokov od začiatku vojnového konfliktu. Už niekoľko mesiacov je Aleppo humanitárnymi pracovníkmi označované za ,najnebezpečnejšie mesto na svete'. Viac ako dva mesiace sa tam nemôže dostať žiadna humanitárna pomoc,” píše na svojich internetových stránkach organizácia.
     
    Situácia je taká zlá, že ľudia v Aleppe nemajú prakticky čo jesť. Mäso a vajcia nie sú podľa tunajšieho pozorovateľa dostupné už dlho, za vysoké ceny sa ľudia dostanú už len k zelenine.
     
    Ľudia navyše nemajú čím kúriť. Plyn na kúrenie už je taký drahý, že si ho nemôže dovoliť takmer nikto. Kúri sa tým, čo je po ruke.
     
    Celý text nájdete TU.
     
    Fakt, že sa smrť obyvateľov snaží dostihnúť aj z neba, dosvedčujú čísla o leteckých útokoch.
     
    V posledných desiatich dňoch stúpli útoky na 1700 náletov. Okolo 400 osôb zaplatilo životom a ďalších 700 ľudí utrpelo zranenia rôzneho rozsahu. Bohužiaľ, sú medzi nimi aj ženy a deti.
     
    “Nedávno bol použitý nový typ zbrane. Tieto protibunkrové strely majú nesmiernu silu a dokážu zničiť aj pivnice, ktoré sa teraz využívajú ako nemocnice alebo kryty,” opísal pre Človeka v tiesni situáciu jeden z dobrovoľníkov.
     
    V Aleppe tak už neexistuje miesto, kde by sa mohol vydesený muž, žena či dieťa cítiť aspoň trochu bezpečne.
     
    “V stredu potom hromadné nálety zničili pekáreň v predmestí Al-Ma'adi, kde zahynulo šesť civilistov, ktorí stáli v rade na chlieb. Pekáreň je úplne zničená a mnoho ľudí bolo zranených,” vykresľoval ďalej sýrske hrôzy dobrovoľník.
     
    Na mesto útočia vládne jednotky Baššára Asada s podporou ruského letectva, ktoré sa snažia túto baštu odporu proti režimu získať späť pod svoju kontrolu.
     
    - Reklama -