Toto napätým vzťahom medzi Ankarou a Berlínom sotva pomôže. Trojica tureckých diplomatov požiadala v Nemecku o azyl

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: hns)

    Do vlasti ich to priveľmi neláka. Nemecké médiá upozorňujú, že už trojica tureckých diplomatov sa rozhodla zotrvať v najľudnatejšom európskom štáte, keď požiadali o azyl. Za spomínanými prípadmi nemožno hľadať nič iné okrem potlačeného štátneho prevratu, ktorý sa v „krajine polmesiaca“ udial presne v polovici júla. 

    Ako referuje denník Süddeutsche Zeitung spolu s rozhlasovými stanicami NDR a WDR, žiadosti o azyl prišli ako priamy dôsledok rušenia diplomatických pasov tureckými úradmi.

    V ohrození aj veľvyslanci

    Do dnešného dňa v Turecku pri masových čistkách pozatýkali tisícky sudcov, akademikov či členov policajného zboru. A ušetrení neboli ani zahraniční diplomati.

    Ako konkretizoval portál Deutsche Welle, aktuálne má pozastavenú platnosť svojich cestovných dokladov osmička tureckých diplomatov, ktorí sa nachádzajú v Nemecku.

    Veľvyslancov turecký režim obvinil z pomáhania duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorý je hlavným strojcom puču v očiach Erdogana a spol.

    Vzťahom to nepomôže

    Medzi trojicou žiadateľov o azyl by mal byť aj plukovník Ayhan Dagli spolu so svojou manželkou a deťmi. Dagli, ktorý je tureckým vojenským atašé v Berlíne, zmizol z vlasti okamžite po nepodarenom prevrate.

    Posudzovanie žiadostí však môže ešte istý čas trvať.

    Nech už bude výsledok akýkoľvek, isté je, že spomínané „azylové dobrodružstvo“ môže zhoršiť vzájomné vzťahy oboch krajín. Ako navyše špekulujú nemecké médiá, nie je nepravdepodobné, že Ankara by mohla obviniť Nemcov z napomáhania, respektíve ukrývania údajných tureckých zločincov.

    - Reklama -