Vidia to všetci, akurát európska politická špička má zákal očí. Znova som sa presvedčil, že Orbán konal správne. Bezpečnostný expert o aktuálnom stave Európy

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho slovenský kolega Robert Fico (Autor: TASR)

    Vyjadrenia predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie a Európskeho parlamentu v Bratislave sú formulované tak, že každý, kto to vidí a počúva, musí byť presvedčený, že Európa nedýcha na obidve pľúca a najbližšie asi ani dýchať nebude.

    Výhrady a obavy bolo cítiť z vyjadrení predsedu francúzskeho senátu Gerharda Larchera, nejasné vyjadrenia zazneli aj od predstaviteľa Malty a estónsky predseda parlamentu dohromady nič nepovedal.

    Budúcnosť je nejasná, a to hlavne po rozhodnutí Veľkej Británie opustiť EÚ. Budú nasledovať ďalší? Určite to neovplyvní konštatovanie predsedu írskeho senátu Denisa O´Donovana, že by to bolo veľmi smutné, ak by sa rozhodla opustiť EÚ niektorá z členských krajín.

    Mal ale v jednom pravdu. Odísť nie je ťažké a Británia to predviedla.

    Zákal očí európskych politikov

    Francúzsky predstaviteľ veľmi dobre zadefinoval, čo vidia všetci – následky migrácie, terorizmus, obavy Francúzska a budúcnosť tejto krajiny, len európska špička má akýsi zákal očí.

    Zadefinoval tiež problém obrovskej nezamestnanosti v EÚ a táto rovnica nemá stále riešenie. Čo by čakalo Európu po vpustení migrantov do tohto priestoru?Je to až neuveriteľné, čo sa spôsobilo touto nezodpovednou politikou.

    Čiže, aká je bezpečnosť občanov Únie v budúcnosti, keď nie sú jasné kroky tých, do ktorých vkladajú nádej občania všetkých členských krajín Únie?

    Stále absentuje predstava okamžitého riešenia problému s použitím účinných nástrojov. Znova som sa presvedčil, že maďarský premiér Viktor Orbán konal správne a je jeden z najakcieschopnejších lídrov krajín EÚ.

    Na spoločnej tlačovke s premiérom Ficom to opakovane potvrdil. Definoval trajektóriu nutných krokov, ktoré musel urobiť a ubezpečil občanov, že vie, čo chce.

    Zdôraznil, ako bolo potrebné zaujať stanovisko a chrániť národ. Som veľmi rád, že má podporu predsedu vlády Roberta Fica v tejto otázke a že je zhoda v názore, že kvóty nemajú strop a tým pádom je to absurdita od samého začiatku.

    Nad slovami Viktora Orbána o stovkách tisícoch migrantov, ktorí prešli cez ich krajinu a boli tak blízko nás, sa musíme zamyslieť.

    Potešiteľné stretnutie

    Musíme sa zamyslieť nad jeho vyjadreniami, že boli medzi nimi i ľudia, ktorí majú na svedomí teroristické útoky vo Francúzsku. Osobne ma teší, že došlo k stretnutiu týchto dvoch premiérov, lebo malo význam a možno pre našu krajinu väčší ako stretnutie predstaviteľov parlamentov EÚ.

    Jasné otázky a ešte jasnejšie odpovede. A to som dnes pri stretnutí týchto dvoch pánov počul. To je veľmi dôležité, aby sa naše dva národy cítili bezpečne.  

    Autor: Juraj Zábojník 

    - Reklama -