Takýto bol Michal Kováč v skutočnosti. Tvrdí známy komentátor

    0
    Michal Kováč (Autor: TASR)

    Komentátor upozorňuje, že exprezident bol odjakživa nacionalista. Podotýka, že to bolo ešte v časoch, keď bol nacionalizmus blízky súrodenec liberalizmu. „Bol presvedčený o tom, že každý národ, akokoľvek malý a slabý, má právo na suverenitu a nezávislosť. A že toto právo má využiť. Ak si aspoň trochu verí,“ píše Daniš v texte pre Aktuality.sk. Podčiarkuje, že samotný exprezident neskrýval svoje sympatie k Slovenskému štátu na čele s Jozefom Tisom. „Prvým prezidentom Slovenskej republiky bol doktor Jozef Tiso,“ cituje Daniš exprezidenta Kováča.

    Daniš taktiež krúti hlavou nad tvrdeniami kritikov, ktorí priraďovali Michala Kováča k silným komunistom. Komentátor upozorňuje, že Kováča z komunistickej strany po roku 1968 vylúčili. „Je dosť paradoxné, že veriaceho a národne založeného Kováča dnes ospevujú najmä liberálne elity. A nacionalističi populisti ho zatracujú. Zrejme to bude tým, že Kováča neposudzovali podľa jeho charakteru, ale podľa charakteru jeho nepriateľa,“ podčiarkuje.

    Podľa komentátora nebol exprezident slaboch ani hrdina, no práve to druhé z neho mal urobiť Vladimír Mečiar. „Kováč bol celkom obyčajný slušný človek, na ktorom sa lámali tri dejinné epochy. Národná či ľudácka. Komunistická. A ponovembrová. So všetkými sa prezident Kováč vyrovnal v dobrom. A so cťou,“ dodáva komentátor.

    - Reklama -