Turistovi v Mjanmarsku hrozí dvojročná basa. Chcel si len pospať a pritom hrubo urazil Budhu

    0
    Budhistické deti (Autor: SITA)

    Holanďan Klaas Haytema si počas pobytu v hoteli v meste Mandalay chcel len pospať. Rušili ho však nočné modlitby, ktoré z neďalekého chrámu vysielal reproduktor. Haytema teda vstal a reproduktor odpojil.

    Následne ho zatkla polícia, ktorá ho obvinila z urážky náboženstva a Haytema skončil vo väzbe. Mních, ktorý ceremóniu viedol, tiež turistu obvinil z napadnutia budhizmu a Haytemovi hrozia až dva roky za mrežami. „Zúfalo som chcel spať. Bránili mi v tom však zvuky z ulice a tak som sa pozrel, čo sa deje,“ povedal pre médiá turista, ktorý práve čaká na súd. „Videl som, ako sa na ulici modlia nejaké deti a myslel som si, že ceremóniu si púštajú ony, tak som odpojil reproduktor,“ dodal Haytema, ktorý si podľa vlastných slov neuvedomil, že budova, na ktorej bol reproduktor pripevnený, je chrám. „Veľmi ma to mrzí a všetkým sa ospravedlňujem,“ kajal sa holandský turista.

    K prípadu sa podľa portálu News.com.au vyjadril aj Thaung Dan z miestneho úradu pre imigráciu. Podľa jeho slov sa turisti, ktorí požiadajú o mjanmarské víza, musia riadiť pravidlami a kultúrou ich krajiny. Ultrakonzervatívne Mjanmarsko je voči urážkam Budhu naozaj citlivé. V minulosti napríklad z krajiny vyhostili španielskeho turistu, ktorého tetovanie zobrazujúce Budhu pobúrilo miestnych mníchov. Desať mesiacov v base si odpykal aj Novozélanďan, ktorý na Facebooku publikoval obrázok Budhu, ktorý mal na hlave slúchadlá. 

    - Reklama -