Poľská premiérka sa dištancovala od úplného zákazu potratov: Chcem povedať veľmi hlasno a jasne…

    0
    Predseda poľskej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski (vpravo) a premiérka Beata Szydlová (Autor: SITA)

    “Chcem povedať veľmi hlasno a jasne: Vláda Práva a spravodlivosti nepracovala a ani nepracuje na nijakom zákone, ktorý by zmenil terajšie záväzné predpisy,” povedala Szydlová na dnešnej tlačovej konferencii. Dodala, že by si želala, aby debatu o tomto návrhu sprevádzali pokojnejšie prejavy emócií, aj keď všetky názory na túto záležitosť musia byť rešpektované.

    Podľa AP Szydlová týmto spôsobom znížila šance na úspešnosť predmetného návrhu, ktorý predpokladá ďalšie sprísnenie poľskej legislatívy o interrupciách. Tie sú v Poľsku ilegálne už teraz, aj keď sú prípustné výnimky v prípadoch, keď tehotenstvo ohrozuje život či zdravie ženy, je následkom trestného činu (incestu či znásilnenia) alebo keď je plod poškodený.

    Návrh predložený parlamentu na základe občianskej petície schválili koncom septembra poslanci dolnej komory parlamentu v prvom čítaní. V prípade definitívneho schválenia by bolo vykonávanie umelých potratov v Poľsku úplne zakázané a lekárom, ktorí tento zákrok vykonajú, ale aj ženám, ktoré ho podstúpia, by hrozili väzenské tresty. Hroziace sprísnenie legislatívy v tejto oblasti vyvolalo v Poľsku v uplynulých týždňoch rozsiahle protesty.

    - Reklama -