S Merkelovou sa nedalo dohodnúť. Vychádza kniha o zúfalstve Davida Camerona pred brexitom

    0

    Autor v knihe opisuje rastúce obavy vládnych kruhov z nesúhlasu obyvateľov Veľkej Británie s vládnou imigračnou politikou. Už v januári tohto roku vtedajší predseda vlády David Cameron vyjadril svoje znepokojenie nad tým, že vláda neurobila dostatočný pokrok v otázke zníženia sociálnych dávok pre prichádzajúcich migrantov, čo malo podľa Cameronovho očakávania znížiť počet prichádzajúcich žiadateľov o azyl.

    „Páni, môžete mi pripomenúť, čí to bol vlastne nápad s tým referendom?“ spýtal sa David Cameron členov svojho kabinetu pri večeri pred Svetovým ekonomickým fórom v Davose.

    Craig Oliver vo svojej knihe podrobne opisuje aj rokovania, ktoré v tom čase intenzívne prebiehali medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a Davidom Cameronom. „V Londýne je patrná dobrá vôľa, ale naša situácia ohľadom imigrácie a sociálnych dávok je bezvýchodisková. Ak ten proces necháme len tak plynúť, nedopadne to dobre. Ak sa však na niečom dohodneme, myslím si, že to zvládnem,“ cituje Oliver slová vtedajšieho predsedu vlády Veľkej Británie.

    Autor knihy potom opisuje horkosti, ktoré od februára 2016 sprevádzali rokovania medzi britskou vládou a Európskou úniou. „Od začiatku bolo jasné, že Brusel naše požiadavky vôbec nezaujímajú.“ Februárové stretnutie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom k ničomu neviedlo. Ostatní európski lídri sa v tom čase domnievali, že „Veľká Británia žiada až príliš“.

    „Nasledujúci deň sa britský ministerský predseda Cameron preťahuje na podlahe úniovej rezidencie Veľkej Británie v Bruseli a v tom jeho strečing preruší hlas nemeckej kancelárky, ktorá s ním potrebuje neodkladne hovoriť. Cameron sa vzpriami a opatrne Merkelovej vysvetľuje, čo od Európy Veľká Británia požaduje. Zdá sa, že nemecká kancelárka sa prvýkrát začala zaujímať o britské záujmy.

    David Cameron dôsledne prechádza všetky požiadavky vrátane ,záchrannej brzdy‘ na výplaty sociálnych dávok a zníženie počtu prichádzajúcich migrantov.“ „Po návrate do Veľkej Británie budem čeliť neuveriteľnej náloži kritiky, ak sa nevrátim späť s nejakou konštruktívnou dohodou,“ priznal Cameron Merkelovej.

    „Čo to znamená ,nálož‘?“ spýtala sa Merkelová. „Uspokojiť sa však musela s prekladom do nemeckého ,blitzkrieg‘.

    Nasledovala veľmi dlhá noc, v závere ktorej sme sa dopracovali k dohode. Mohlo to skončiť katastrofou, ale nakoniec sme oslavovali. Dokázali sme sa vymaniť z pazúrov Bruselu v procese prehlbujúcej sa integrácie, znížili sme byrokratické nároky EÚ a zaistili sme lepšie postavenie pre libru.“

    V júni sa začala situácia výrazne komplikovať. „Angela Merkelová dala jasne najavo, že si želá, aby Veľká Británia zostala členom Európskej únie. Ak si vyberie inú cestu, bude pre ňu zložité so štátmi EÚ obchodovať,“ cituje Oliver slová nemeckej kancelárky.

    Za najnáročnejší deň celej kampane Oliver označil 13. jún. „Žiadame ľudí, aby akceptovali niečo, čo jednoducho nie je správne: neakceptovateľnú pozíciu EÚ ohľadom voľného pohybu bez akýchkoľvek reštrikcií. Britskí občania majú dôvod obávať sa nekontrolovateľnej imigrácie,“ cituje autor slová predsedu vlády ostrovného kráľovstva.

    Nasledujúci deň Cameron dáva najavo svoju neistotu. „Od samého začiatku sme sa držali jedného základného princípu: tvrdili sme ľuďom, že po vystúpení z EÚ na tom budú horšie. Týmto už si však nikto z nás nie je istý. Ale teraz už cúvnuť nemôžeme.“

    To nakoniec ani nebolo nutné; za niekoľko dní Briti rozhodli o odchode z EÚ.

    „Po oznámení výsledkov sa Merkelová okamžite spojila s Cameronom a vyjadrila svoju ľútosť, najmä nad tým, ako málo mladých ľudí v referende hlasovalo.

    Dohoda s ňou však bola od samého začiatku misiou odsúdenou na zánik. Skutočne sa ukázalo, že pochádza z východnej Európy – po páde železnej opony jej a miliónom ďalších ľudí z východu bolo povedané, že už nikdy nebudú musieť prijať status občanov druhej kategórie. To nutne znamenalo slobodu pohybu.“

    - Reklama -