Lipšicovým náhradníkom je zakladateľ Mostu. Remišová môže prevýšiť Radičovú, tvrdí Marosz. Vysvetlil aj, prečo už nekope za bugárovcov

0
Ján Marosz (Autor: Archív Jána Marosza)

S akými cieľmi prichádzate do parlamentu?

V prvom rade ma prekvapilo, ako náhle som sa dostal do parlamentu, hoci som vedel, že som prvý náhradník. Chcem naplniť všetky sľuby, ktoré som mal pred voľbami. Prioritou je spravodlivé riadenie štátu. Predpokladom spravodlivého riadenia štátu je nulová tolerancia voči korupcii, veď aj na kandidátku OľaNO som išiel ako protikorupčný aktivista.

Skúste v skratke pomenovať vašu víziu úspešného Slovenska. 

Myslím si, že aj keď teraz vstupujem do tvorby legislatívy ako zákonodarca, základným problémom Slovenska nie sú zlé zákony. Základným problémom Slovenska sú nesprávni ľudia vo vedení štátu, a tým mám na mysli nielen ministrov, ale aj rôznych kontrolórov či vyšších úradníkov. Všetkých tých, ktorí zneužívajú svoje postavanie alebo si neplnia stopercentne úlohy, ktoré im vyplývajú z kompetencií úradu, kde pôsobia.

Význam vašej agendy umocňuje nedávna štatistika, v ktorej sa Slovensko ocitlo na 2. priečke najskorumpovanejších štátov v rámci OECD a po Moldavsku máme spoločne s Ukrajinou 2. najvyššiu korupciu v rámci Európy.

Nie každý vie, že corrumpare znamená mravná skazenosť. Ide o kľúčový problém Slovenska. Existujú tu ľudia, ktorých zmyslom života je vlastné obohatenie sa.

O čom svedčí naše poradie v spomínanom rebríčku?

Že sa nikam neposúvame, že krajina stagnuje. Situácia je zlá aj na najnižších úrovniach štátu. Zlo sa veľmi rýchlo šíri z hora dole, nechcem byť vulgárny, ale hovorí sa tomu zákon padajúceho …, doplňte si sami. Najnižší úradník niekde na stavebnom úrade si povie, prečo by si mal on dávať pozor, keď vidí, ako to funguje na horných úrovniach štátu.

Vy nastupujete do parlamentu namiesto výraznej osobnosti opozície Daniela Lišpica. Neobávate sa, že budete v jeho tieni?

Slovensko môže vymenovať na prstoch jednej ruky kvalitných politikov, ktorých sme tu mali po 89. roku a Daniel Lipšic je jedným z nich. Osobne mi je ľúto, čo sa mu stalo, vyjadril som mu svoj súcit a modlím sa aj za obeť tragédie. To je jeden aspekt veci. Na druhej strane, teraz si mám vybúchať hlavu o stenu, že predo mnou bol Daniel Lipšic? Ponúkam ľuďom svoje schopnosti, svoje skúsenosti, ktoré mám – či už z profesionálneho života alebo z oblasti tretieho sektora, keďže som spoluzakladateľ občianskeho združenia Proti korupcii. Do tohto poslania idem so všetkou svojou skromnou výbavou, ale neobávam sa toho. Chcem byť nositeľom štafety Daniela Lipšica v zápase za spravodlivejšie a lepšie Slovensko.


Vy ste začínali v Moste a postupne ste sa dostali do OľaNO. Skúsme si rozmeniť na drobné vašu cestu. Prečo ste si na začiatok vybrali práve Most?

Bol som zakladajúci člen Mostu-Híd a pôsobil som aj ako krajský predseda strany. Pozitívne na Moste – a to je nesporná zásluha Bugára v politike – je, že sa mu podarilo obrúsiť nenávisť a spory, ktoré boli medzi Slovákmi a Maďarmi. To bol jediný dôvod, prečo som vstúpil do strany a prečo som chcel spolupracovať s Bugárom. Vtedy vládli Fico, Slota a Mečiar, bolo to obdobie rokov 2008 – 2009. Ďalšou príčinou bolo, že moja manželka je z Maďarska a vychovávame bilingválne dve deti, ktoré sú napoly Slováci a napoly Maďari.

Prečo sa vám Most, nazvem to, znepáčil?

Postupom času som prišiel na to, že Most mi začal pripomínať viac súkromnú firmu ako nejakú stranu, ktorá komunikuje so svojimi voličmi a má záujem o svojich voličov aj mimo obdobia volebnej kampane. Taktiež som nadobudol presvedčenie, že v oblasti boja proti korupcii Most nemá ťah na bránu a skutočný záujem riešiť veci. Ja som sa aj angažoval ako agent v jednej veci a z ich strany bolo ticho.

Vám sa ako agentovi podarilo odhaliť korupciu u riaditeľa Slovenského pozemkového fondu v Žiline. Čakali ste teda, že sa vám dostane väčšia podpora z vnútra materskej strany?

Áno, čakal som minimálne nejaké vyjadrenie z ich strany. To bol pre mňa signál, že ten boj proti korupcii je iba hraním.

Ako vnímate rozhodnutie Mostu vstúpiť do koalície so Smerom?

Pre mňa by to bolo morálne neprijateľné predovšetkým pre osobu Roberta Kaliňáka. Pre mňa je to aj osobné sklamanie, že Béla Bugár drží chrbát Kaliňákovi. Bugár by mal vysvetliť svojim voličom a všetkým slušným ľuďom na Slovensku, čo všetko urobil pre to, aby Kaliňák nebol na svojom poste. Kaliňák spolu s Ficom sú zosobnením krivdy, ktorá sa stala Hedvige Malinovej Žákovej.

Naznačili ste, že za vstupom Mostu do koalície môže byť určitý biznis. O čo ide konkrétne? Máte nejaké dôkazy?

Nemôžem to veľmi v médiách rozoberať. Mám nejaké neoverené indície ohľadom niektorých aktivít Mostu, ktoré vnímam veľmi kriticky.

Nemyslíte si, že pokiaľ by ste tieto veci pomenovali, aj to je súčasť vášho protikorupčného boja?

Samozrejme, že je. Aj tieto moje skúsenosti majú smerovať k tomu, aby sa prehodnotil spôsob organizácie nominantov v štátnych a pološtátnych firmách a aby sa minimalizoval priestor na korupciu.

Ako ste sa od Mostu dostali k OľaNO?

Pravda je taká, že celkom prvá aktivita prišla z ich strany, ešte keď som bol v Moste. Ocenili môj protikorupčný skutok, dostal som Rád Ďurka Langsfelda, stál za tým bývalý poslanec hnutia Ján Mičovský. Na akte sa zúčastnili aj poslanci z OľaNO. Toto som považoval za skutočný záujem, že sa vyhľadávajú ľudia, ktorí sú odvážni a neboja sa postaviť tomu korupčnému Golemovi. A to nechcem preceňovať seba, skôr mám na mysli zmysluplnosť takejto iniciatívy. Už na odovzdávaní ocenenia sa ma opýtali, či chcem kandidovať za OľaNO vo voľbách. Vtedy som nedal odpoveď, až neskôr vo mne dozrelo rozhodnutie, že ponúknem svoje schopnosti OľaNO a chcem sa zapojiť do iniciatívy v prospech lepšieho fungovania štátu. Navštívil som so svojím životopisom Riša Vašečku bez toho, aby bola reč o mojom mieste na kandidátke. To, že som sa napokon ocitol tak vysoko, ma prekvapilo.

Pristavme sa pri lídrovi Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igorovi Matovičovi. Bola chyba, že ako jeden z hlavných iniciátorov protestov pred Bonaparte a zvolávania mimoriadnych schôdzí napokon ani nehlasoval za odvolanie Kaliňáka?

Išlo tam skôr o nejaké organizačné zlyhanie, že sa nezúčastnil na spomínanom hlasovaní. Z môjho pohľadu neviem, či to nazvať chybou, skôr je to škoda, že sa mu nepodarilo byť účastným.

Bola chyba Igora Matoviča, že si druhýkrát zabudol opätovne pozastaviť svoju živnosť?

Odpoviem otázkou: možno označiť za chybu skutok, ktorý niekto urobí nevedome?

Je vám vlastný svojský štýl politiky Igora Matoviča?

Je mi vlastný štýl politiky, ktorý hovorí o tom, že na Slovensku je obrovská korupcia, a preto je tu potreba poukazovať na ňu a s korupciou „zatočiť“. Matovič je symbolom snahy o čisté a spravodlivé Slovensko. S týmto štýlom sa úplne stotožňujem. Na druhej strane, Igor Matovič je špecifická osobnosť, ktorá v istých situáciách polarizuje verejnú mienku. Na slovenské pomery je to možno dobré, oveľa väčším ohrozením Slovenska sú tie kalné a tiché vody v úvodzovkách štandardných politických strán.

Vás však asi neuvidíme v parlamente v teatrálnych pózach, príznačných pre Igora Matoviča.

Uvidíme, čo sa zo mňa vykľuje (smiech).

Práve Igor Matovič cez víkend vyhlásil, že Veronika Remišová bude podľa neho nová Iveta Radičova. Mohla by postupne práve ona prevziať taktovku v OľaNO?

Keďže poznám Veroniku Remišovú, myslím si, že môže ďaleko prevýšiť Ivetu Radičovú. Výbavu na to má, otázkou je, aké má ona ambície. 

- Reklama -