Roman Bednár: Matteo Renzi zúri: To celé bola len milá návšteva slovenského mesta na Dunaji

0
Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)

Taliansko trpí migrantskými vlnami najviac zo všetkých EÚ štátov. Na talianske ostrovy ako Lampedusu, Lipárske ostrovy, Sardíniu, ale aj na Sicíliu a ďalši prúdia utečenci už viac ako desať rokov. Taliansko prosilo Brusel a Berlín už vtedy viackrát a stále odznova o pomoc a solidaritu a zároveň dôrazne varovalo, že ak sa v celoeurópskej dimenzii nič v tomto smere nepodnikne a ostane to len na pleciach Talianov, tak že to nadobudne pre všetkých katastrofické rozmery.

Vtedy Merkel a Brusel boli len ignorantami a okrem prisľubov neurobili vôbec nič. Vtedy bol ešte čas sa na všetko rozumne a predvídavo pripraviť a začať robiť niečo pre ľudí, z ktorých sa stali neskôr utečenci, v ich krajinách. Teraz mohlo všetko vyzerať inakšie. Namiesto toho EÚ pomáhala Američanom ničiť Sýriu a predtým Lýbiu a Irak, odkiaľ teraz masove prichádzajú utečenci.

A veľká väčšina sem prichádza cez Taliansko. Rím už roky žiada spoločnú európsku stratégiu v tejto veci a je napriek tomu v EÚ izolovaný tak ako nikto iný.

Bratislavské stretnutie hodnotil Renzi otvorene ako totalný neúspech. Jeho slová boli v úplnom v protiklade k rečiam Merkel a Hollanda, ktorí len naprázdno krasorečnili.

Odkedy bola hlavná utečenecká Balkán-cesta zablokovaná, tak približne 90 percent utečencov do Európy prichádza do Talianska. Krajina prijíma veľkoryso aj všetkých utečencov, ktorých na pevninu prinesú talianske záchranné lode. Podľa štatistiky, ktorú robí Rím, tak len tento rok prijalo Taliansko takmer štvrťmilón utečencov, z ktorých veľká väčšina sa preplavila z Afriky. Z veľkej časti sú v Taliansku aj zaregistrovaní. Keďže Rakúsko, Francúzsko i Švajčiarsko uzavreli svoje hranice, tak takmer všetci ostávajú v Taliansku. Preto tam mimoriadne narastá počet žiadostí o azyl.

Po Nemecku má Taliansko v EÚ najviac azylantov

Renzi je nahnevaný, že v Bratislave sa diskutovalo takmer výlučne len o utečeneckej dohode s Tureckom, lebo kancelárka Merkel mala eminentný záujem (prihára jej veľmi doma, kde AfD práve dosiahla svoje najvyššie preferencie na celom území štátu, viac ako 14 percent) predať to všetkým ako svoj obrovský úspech a Afrika, odkiaľ v posledných mesiacoch prichádza najviac utečencov, ju vôbec nezaujímala. Ale práve tí „zaplavujú“ Taliansko.

Pre Corriere della Sera povedal Renzi, že v tejto veci EÚ – teda Merkel a Hollande – nekoná v podstate celkom nič.

Situácia je pre Renziho o to horšia, že má veľké problémy aj vnútropoliticky. Stagnujúca ekonomika, nezvádnuteľné množstvo utečencov, žiadna pomoc z Bruselu – to všetko je voda na mlyn ultra pravicovej strany Hnutie piatich hviezd, ktorá dosiahla už teraz vyššie preferencie ako jeho vládna Partito Democratico.

Čo tam po Renzim, Erdogan je môj vládca, tomu musím slúžiť a ma trochu odmení – nejako tak je to uložené v hlave kancelárky.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na roman-bednar.com.

- Reklama -