Václav Havel nám chýba, odkazuje Andrej Kiska

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    Kiska si myslí, že Česi aj Slováci mali šťastie, že sa ich prvým porevolučným prezidentom stal práve dramatik a disident Václav Havel. „Pretože to bol človek, ktorý mal jasne a nekompromisne nastavené morálne hodnoty, ktorých sa vždy držal,“ odôvodnil svoj názor slovenský prezident.

    Vedľa neústupnosti v morálnych hodnotách si Kiska na Havlovi tiež cení to, že mal praktický vplyv na politiku. „Mal praktický dosah na to, čo sa v našej spoločnosti dialo,“ vyzdvihol prezident.

    „Chýba nám – na Slovensku, v Česku, vo Vyšehradskej štvorke, v Európe i vo svete. Chýba nám osobnosť, ktorá dokáže dobre pomenovať javy a veci, ktoré sa dejú, a pritom neustúpiť zo základných ľudských hodnôt, ktorých sa musíme držať,“ uviedol Kiska v rozhovore s novinárom Eugenom Kordom pre server Týždeň.sk.

    Celý rozhovor tu

    Novinár Štefan Hríb konštatuje, že Havel nechýba ani tak pri tvorbe zákonov, politických sporoch či na hradoch strednej Európy. „To nejako zvládame. Máme Zemana, rovnako ako Kisku. Ale ak existuje niečo ako duša tejto časti sveta, tak práve v nej chýba Havel takmer fatálne,“ usudzuje Hríb. „Václav Havel bol po novembri 1989 náš prezident. Ale, čo je dôležitejšie, bol aj naším ponovembrovým etalónom, výzvou a svedomím,“ vyzdvihol.

    Autor: luš

    - Reklama -