Erdogan nemá zľutovanie ani s vlastnými. Desaťtisíce Turkov musia denne čeliť tomuto

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Dodal, že 4000 ďalších osôb stále vyšetrujú. Od júla úrady preverili a preskúmali spolu 82.000 ľudí, spresnil v sobotu počas prejavu v meste Afyonkarahisar. Štátny prevrat v Turecku, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla, stál život vyše 200 ľudí, následne bol potlačený, napísala agentúra DPA.

    Puč viedli príslušníci tureckej armády, oficiálne miesta však jeho organizáciu verejne pripisujú moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorý žije v Spojených štátoch. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

    Turecký parlament nedávno predĺžil trvanie výnimočného stavu v krajine – do 15.januára. Počas tohto obdobia sa môže na podozrivých uvaliť bez vznesenia obvinenia vyšetrovacia väzba na 30 dní, oproti pôvodným štyrom a kontakt s právnikom im je odoprený na päť dní.

    Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku zo štátnej služby – vrátane armády, polície, justície a školstva – prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

    - Reklama -