Kvóty mali v Bruseli v šuplíku pripravené už desať rokov. Potrebovali krízu, aby ich mohli vytiahnuť. Expert prehovoril na ČT nečakane otvorene

    0

    „Kvóty odmietlo 98 percent z tých voličov, ktorí sa rozhodli prísť k volebným urnám. Problém súčasného maďarského premiéra tkvie v tom, že k volebným urnám prišlo len asi 43 percent ľudí. To referendum možno slúžilo na to, aby sa ľudia mobilizovali, aby sa znovu prebudil strach z migrácie,“ vyhlásil hneď na úvod analytik. Orbán si tým vraj navyše overil, koľko ľudí ho asi tak podporuje. Okrem toho použil veľmi navádzajúcu otázku, ktorá v podstate neumožnila ľuďom odpovedať inak, než ako si Orbán prial.

    „Na druhej strane išlo takmer o 3,5 milióna voličov, ktorí prišli k urnám a povedali, že oni to takto nechcú,“ doplnil Kovář. Vraj čiastočne platí, že Maďari dnes skôr stretnú UFO ako utečenca, ktorý by chcel v Maďarsku zostať, na čo upozorňovala aj maďarská opozícia. Tak či onak ide podľa Kovářa o ďalší klinec do rakvy povinných kvót.

    „Ten návrh (na kvóty) ležal v šuplíkoch v Bruseli už asi desať rokov. V Únii je to tak, že problémy sa riešia vtedy, keď nastane kríza, tak to väčšinou funguje. Platilo to v prípade ekonomickej krízy a posilnení eurozóny, pretože potom sa nájde politická vôľa na riešenie problémov,“ opísal analytik niektoré z úniových mechanizmov.

    - Reklama -