Čarnogurský o slovenských novinároch: Vždy píšu, ako zavelia z Washingtonu

    0
    Ján Čarnogurský (Autor: SITA)

    Nepáči sa mu, ako tuzemskí žurnalisti necitlivo narábajú s témou Rusko, respektíve ruská politika. Podľa bývalého predsedu slovenskej vlády, ako aj exministra spravodlivosti preferujú naše médiá západný pohľad na súčasné, ako aj historické geopolitické udalosti.

    Naopak, Rusko je podľa Čarnogurského neprávom vykresľované v zlom svetle.

    Podľa skúseného štátnika, ktorý sa netají svojimi sympatiami k Rusku, píšu slovenskí ´mainstreamoví´ novinári len v takom duchu, ako „im zavelia z Washingtonu“, čo dokumentoval vo svojom veľmi obsiahlom príspevku na Facebooku na príklade kontroverznej kapely Pussy Riot. 

    Zakladateľ sa procesu vyhol

    „Vznikli v roku 2011 a snažili sa provokatívnymi verejnými vystúpeniami burcovať ruskú verejnosť do opozície proti Vladimirovi Putinovi. Ich verejné vystúpenia spočívali v tom, že napríklad v biologickom múzeu Timiriazeva v Moskve počas otváracích hodín súložili v prítomnosti návštevníkov múzea. Ich verejné vystúpenia vyvrcholili provokatívnym tancom pri oltári v moskovskom chráme Krista Spasiteľa,“ predstavil Čarnogurský na úvod provokatívnu skupinu.

    V centre Čarnogurského komentára však nestoja ani tak členky Pussy Riot, ako ich ideový líder a zakladateľ Igor Vorotnikov, ktorý spolu s manželkou emigroval a na rozdiel od členiek kapely sa tak vyhol väzeniu.

    Ba čo viac, v zahraničí bol Vorotnikov oslavovaný sťa bojovník, ktorý sa nebál vzoprieť Kremľu.

    Z hrdinov nevítaní gauneri 

    Ako však ďalej uvádza expolitik, postupne sa aj v cudzine začali názory na Vorotnikova meniť.

    „Nikde nedostali povolenie na pobyt. Pretože všade stvárali neprístojnosti ako v Rusku. Momentálne sú v Prahe, ale tam súd začal proti nim extradičné konanie,“ vysvetľuje ďalej v texte Čarnogurský.

    Čo Rusi v zahraničí postvárali?

    „V samoobsluhe ich prichytili, ako kradli tovar. Nepotrebovali tovar kradnúť, mali peniaze od českých podporovateľov, ale oni chceli takým spôsobom ´zbaviť tovar jeho hodnoty´. Ich malý syn hodil kameň do výkladu reštaurácie. Len tak,“ vymenoval aspoň niektoré prečiny rodiny Vorotnikovcov Čarnogurský.

    Prikrášlená realita?

    A práve akési počiatočné ´pozitívne poblúznenie´ vyčíta Čarnogurský našim médiám, ktoré podľa neho pozerajú len jedným smerom – antiruským, respektíve proamerickým.

    Prehliadali tak výtržnosti, ktoré ľudia okolo Pussy Riot skrátka vyhľadávajú.

    „Vytýkal som ruskej justícii, že neodsúdili Pussy Riot už skôr, na Slovensku by sa tak stalo. Ostatné články v slovenských médiách boli oslavné na Pussy Riot. Samozrejme, slovenskí mainstreamoví novinári vždy píšu, ako zavelia z Washingtonu.“

    Úplná zmena

    Možno ešte zaujímavejšie je Čarnogurského tvrdenie, že kontroverzný Vorotnikov aktuálne zmenil svoje názory o 180 stupňov.

    Naopak, po skúsenostiach so západným svetom sa z Vorotnikovovej rodiny stali patrioti razom uznávajúci prezidenta Putina, pričom západný režim považujú teraz už za neslobodný. 

    Zdroj: Facebook/Ján Čarnogurský

    - Reklama -