Do krajiny mu nepríde ani jeden migrant. A svetový politik nám radí: Zastavte ich. Máte na to právo

    0
    Austrálsky utečenecký tábor na ostrove Nauru (Autor: TASR)

    Podľa Abbotta, tvorcu úspešnej austrálskej imigračnej politiky známej pod označením „Stop the boats“ (Zastavme lode), je pre Európu hlavnou výzvou dokázať sa rozhodnúť. „Musíte prijať morálne rozhodnutie, že máte väčšie právo kontrolovať, kto príde do vašej krajiny, než majú iní právo požadovať, aby ste ich do vašej krajiny vpustili. Keď sa štát rozhodne, že vstup bude možný len na hraničnom priechode a s pasom, ostatní ľudia to musia akceptovať. Keď sa niekto bude pokúšať do takého štátu aj napriek tomu vstúpiť iným spôsobom, nie je to už vstup, ale je to invázia. Štáty alebo celý kontinent na to potom musia ako na inváziu reagovať,“ hovorí austrálsky expremiér v rozhovore. Podľa neho doviedli dobré úmysly Európu do katastrofickej situácie. „Povedal by som, že kým budú prichádzať lode s migrantmi, budú sa tisíce ľudí topiť. A je morálnou povinnosťou, keď máte zľutovanie, lode zastaviť, pretože tým zastavíte umieranie,“ uviedol, ako by mala Európa reagovať na nekončiaci príval imigrantov cez Stredozemné more.

    Žiadna vláda nemá podľahnúť morálnemu vydieraniu

    Podľa politológa Petra Sokola jeden z najvýraznejších konzervatívnych politikov planéty, politická osobnosť, ktorá súčasnej Európe chýba, Tony Abbott odmieta kritiku niektorých európskych médií, ktoré opisujú problémy v detenčných centrách mimo Austrálie, kam sú prevážaní tí, ktorí sa pokúsia o ilegálny vstup do Austrálie – na ostrov Nauru alebo na ostrov Manus. „Ale ja som bol nielen na ostrove Nauru, ale aj v Papue Novej Guinei. Detenčné centrá sú v oboch prípadoch otvorené tábory a ľudia v nich majú ubytovanie, dostanú jedlo a sú pod ochranou. Je pravda, že niektorí ľudia sa pokúsili o sebapoškodzovanie. Urobili to, aby morálne zastrašili austrálsku vládu. Ale ja si nemyslím, že by austrálska vláda ani žiadna iná vláda mala podľahnúť podobnému morálnemu vydieraniu,“ vysvetlil a poukázal na príklad aktivistu Parisa Aristotla, ktorý je v Austrálii veľmi známou osobnosťou v oblasti práv utečencov. „Ten sa práve vrátil z návštevy detenčných centier na ostrove Nauru a v Papue Novej Guinei a situáciu tam komentoval slovami: ,Áno, došlo tam k pár nešťastným incidentom, ale nedochádza tam k nejakému systematickému porušovaniu práv, nie sú tam problémy vychádzajúce z nastaveného systému.‘ To povedal niekto, kto bol roky jedným z hlavných obrancov utečencov a je ako taký rešpektovaný a uznávaný.“

    Za viac ako dva roky neprišiel do Austrálie žiadny ilegálny migrant

    Bývalý austrálsky premiér v rozhovore pre týždenník Reflex zdôraznil, že jeho migračná politika bola veľmi úspešná, pretože za dva a pol roka neprišiel do Austrálie žiadny ilegálny migrant, to znamená, že túto politiku akceptovala aj opozícia. Organizácie bojujúce za práva utečencov sa snažili proti tejto migračnej politike bojovať aj právnymi prostriedkami, ale neuspeli. „Politická korektnosť je silná vo všetkých západných krajinách, a to vrátane Austrálie. Čeliť tejto politickej korektnosti, či už sa o to usiloval Ronald Reagan, Margareth Thatcherová, alebo bývalý austrálsky premiér John Howard, je vždy naozaj ťažké, ale musíme to skúšať. Ako politik sa snažím robiť to, čo je nutné urobiť, či už to je menej, alebo viac populárne,“ vysvetlil Abbott svoj postoj.

    Keď začne vo svete prevládať odmietanie západných hodnôt, prichádza úpadok

    Západná civilizácia, a obzvlášť jej anglicky hovoriace verzie, prekonáva podľa expremiéra Austrálie všetky ostatné v tom, koľko slobody, spravodlivosti a prosperity prináša ľuďom a národom, ktorí v nej žijú. „Keď sa pozriete na moderný svet, je to predsa vo veľkej miere produkt západnej civilizácie. Myslím si, že moderný svet bol dokonca stvorený v angličtine, pretože zastupiteľská demokracia, sloboda a právny štát, politický, náboženský a kultúrny pluralizmus, úcta k právam jednotlivca vo vzťahu s jeho zodpovednosťou – to sú práve charakteristiky západného sveta a špecificky jeho anglicky hovoriacej podoby. Keď sú tieto hodnoty prijímané, potom svet prekvitá. Ale keď vo svete začne prevládať odmietanie takýchto západných hodnôt, prichádza úpadok,“ konštatoval politik.

    Ako píše týždenník Reflex, austrálsky prístup k imigrácii je častým terčom kritiky ľudskoprávnych organizácií a k jeho vlastnostiam patrí aj veľmi vysoká finančná nákladnosť. Drvivá väčšina Austrálčanov je však presvedčená, že plní svoj hlavný cieľ – zabrániť tomu, aby sa utečenci, ktorých nasadili pašeráci ľudí do člnov a lodí, topili vo vlnách Pacifiku.

    To v austrálskych očiach vyvažuje niektoré problémy so správou utečeneckých táborov a možnosťami presídľovať tamojších utečencov do tretích krajín. „Politika ,Stop the Boats‘ má aj podporu súčasnej vlády a je všeobecne považovaná za veľmi úspešnú. Občasná opozičná kritika sa tak venuje skôr konkrétnym podmienkam v záchytných táboroch umiestnených mimo územia Austrálie, ale aj sami labouristi ich existenciu pred tohtoročnými voľbami podporili,“ okomentoval v Reflexe súčasnú pozíciu Abbottovej migračnej politiky Čech žijúci v Austrálii Adam Hejl. Architekt systému Tony Abbott sa počas vrcholiacej migračnej vlny v Európe pokúšal svoje európske náprotivky presvedčiť, aby sa tiež vydali austrálskou cestou, ale jeho výzvy neboli vyslyšané.

    - Reklama -