V Dánsku rozdávajú sprej proti migrantom

    0
    Ilustračné foto: migranti prichádzajúci do Európy (Autor: TASR)

    Obsahom fľaštičky však podľa webu televízie CNN nie je žiadny zo sprejov vedúcich k faktickej eliminácii protivníka. Tie sú totiž v Dánsku zakázané a už sa stalo, že ženy, ktoré ich použili na obranu proti sexuálnym útokom migrantov, boli naopak samy potrestané.

    Strana teda pre kampaň použila spreje na vlasy. To však nič nezmenilo na tom, že organizácia pomáhajúca utečencom dala priechod svojmu zhnuseniu. “Je to strašný prípad nenávisti a xenofóbie proti utečencom,” cituje CNN zástupcu organizácie Refugees International. “Ľudia utekajúci pred vojnou a nebezpečenstvom by mali nájsť ochranu, ktorú potrebujú a byť rešpektovaní ako ľudské bytosti. Namiesto toho teraz čoraz častejšie nachádzajú zatvorené dvere a predsudky. Toto je úplne posledné riešenie,” dodáva.

    Predseda dánskych Národných demokratov Daniel Carlsen nechápe, prečo sa tento kampaňový projekt považuje za rasizmus. Strana chcela podľa neho nájsť riešenie, ako sa brániť, keď korenisté a podobné spreje sú pre sebaobranu zakazované. “Samozrejme, to nie je ideálna situácia, v dlhodobom horizonte chceme nezápadných migrantov repatriovať, ale repatriácia migrantov je veľmi dlhý proces. Kým sa uskutoční, je potrebné nájsť riešenie, ako urobiť život pre dánskych ľudí aspoň trochu znesiteľnejší,” hovorí.

    Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov vydal stanovisko, že “hlboko ľutuje, že v Dánsku majú miesto také druhy incidentov proti ľuďom, ktorí už predtým toľko trpeli”. Úrad vyjadril vieru, že táto strana nehovorí za obyvateľov Dánska a že ľudia dajú rázne najavo, že podobné akcie proti utečencom odmietajú. Z týchto názorov si však predseda Carlsen nič nerobí. Podľa neho sú tieto organizácie zriadené preto, aby posielali do Európy migrantov a ich prostredníctvom ich zničili. “Nehovoríme, že všetci imigranti sú sexuálni násilníci, ale problémom masovej migrácie je práve to, že je masová,” uviedol.

    Národná demokratická strana Dánska nepatrí k hlavným hráčom na politickej scéne. Vznikla až v roku 2011 a v doteraz jediných voľbách, ktorými prešla, získala 0,21 percenta hlasov. Nálada verejnosti aj politickej scény v Dánsku je však silne protiimigračná. Menšinová vláda liberálov má v parlamente len 34 zo 179 poslancov a opiera sa o opozičnú Dánsku ľudovú stranu, ktorej mainstreamové médiá dôsledne pridávajú prívlastok “pravicovo populistická”. V minulých voľbách však skončila na druhom mieste.


     

    - Reklama -