Na Nemecko sa rúti ďalšia hrôza, ktorá zakúri aj nám. Nejde o utečencov

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

    Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov od najväčšej nemeckej banky žiada, aby zaplatila 14 miliárd dolárov, ak chce urovnať obvinenia vo veci predaja hypotekárnych cenných papierov pred svetovou ekonomickou krízou. Tú vyvolalo práve prasknutie bubliny na hypotekárnom trhu v roku 2008. Deutsche Bank sa takúto veľkú sumu zdráha splatiť a nemecká kancelárka Angela Merkelová dala od inštitúcie ruky preč. Pred voľbami do Spolkového snemu vraj so žiadnou pomocou počítať nemôže. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

    „Nikto neverí, že Deutsche Bank nakoniec túto veľkú sumu zaplatí. Ale niektorých investorov môže znepokojiť skutočnosť, že sa situáciou v Deutsche Bank zaoberá aj nemecká vláda,“ naznačil analytik Daniel Regli. Patrí sa dodať, že ďalšie banky, ktoré sa ocitli v hľadáčiku amerického ministerstva spravodlivosti, sa dokázali dohodnúť na znížení konečnej sumy, ktorú majú uhradiť. Faktom však je, že akákoľvek suma prevyšujúca 5,4 miliardy dolárov už banku nebezpečne zaťaží. Potom bude musieť navýšiť základný kapitál.

    Vzhľadom na to, že Deutsche Bank je najväčšou finančnou inštitúciou v Nemecku a Nemecko je najväčšou ekonomikou Európskej únie, problémy Deutsche Bank môžu mať bohužiaľ dopad aj na Slovensko. Andreas Utermann zo spoločnosti Allianz uzavrel tému s tým, že tak či tak bude nakoniec na samotných politikoch, aby našli čo najmenej bolestivé riešenie tejto situácie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -