Klamársky nacionalizmus. Ukážeme ľuďom, čo sú tí ľudia zač. Slávne ľavicové noviny vyhlásili novú vojnu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Neoliberálna doktrína, ktorá bola na vzostupe od osemdesiatych rokov 20. storočia, sa skončila finančnou krízou v roku 2008. Reprezentovali ju britská expremiérka Margaret Thatcherová alebo prezident USA Ronald Reagan.

    Na ich miesto dnes, bohužiaľ, nastupujú populisti ako Donald Trump, ktorí kriesi život nebezpečného nacionalizmu.

    “Často demagogický a vždy klamársky nacionalizmus bolo vidieť v kampani u zástancov brexitu a dnes ho vidíme vo vyjadreniach Donalda Trumpa, Marine Le Penovej a Vladimira Putina,” varuje autor.

    “Len to, že starý poriadok prehliadal celé sociálne vrstvy a podporoval nerovnosť pri prerozdeľovaní bohatstva, čím urážal morálne občanov, ešte neznamená, že alternatíva bude lepšia. V skutočnosti už máme dosť dôkazov, že bude horšie,” píše o nacionalizme ďalej Cohen.

    Celý text  nájdete TU.

    Keď sa pokúsite populistickým nacionalistom vzdorovať, dozviete sa od nich, že ste nafúkaní elitári, ktorí sa povyšujú nad svojich spoluobčanov.
     
    Tento argument opakuje Trump a spol. stále dokola, pričom pravda je, že časť liberálne vzdelaných elít stratila schopnosť vcítiť sa do svojich spoluobčanov. Nepochopili, že mnoho ich spoluobčanov má “strach z cudzieho”, strach z prisťahovalcov, strach zo zmien, že si chcú obhajovať to, čo poznajú, v čom žijú.
     
    Dôsledkom je, že na miesta vzdelaných liberálov nastupujú nevzdelaní elitári, ktorí zo svojho nedostatku vzdelania robia prednosť. Až čas ukáže, ako sa títo nacionalisti mýlia, napr. v otázke brexitu, pri ktorom je autor presvedčený, že bude Veľkú Britániu ešte dlho bolieť.
     
    Ústup liberalizmu zo scény je dobre viditeľný aj pri pohľade na dianie vo svete. Spojené štáty strácajú svoju dominanciu.
     
    “Rusko, Asad, Irán a Hizballáh zničili sýrskej prímerie. Bombardujú konvoje s humanitárnou pomocou a z Aleppa urobili Drážďany 21. storočia. Barack Obama a John Kerry už nevyzerajú ako politickí majstri unipolárneho sveta. Vyzerajú ako neakcieschopní a pokorení muži, čo aj naozaj sú. Rusko si môže na Strednom Východe robiť, čo chce,” rozoberá ďalej situáciu Cohen.
    - Reklama -