Mení sa Európa na pevnosť? Stretla sa európska vrchnosť. Dohody o vracaní migrantov sú vraj na stole

    0
    Požiar v utečeneckom záchytnom tábore. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa Kernovho vyjadrenia, ktoré citovala agentúra DPA, je potrebné “opätovne získať kontrolu” nad vonkajšími hranicami, aby “sme to boli my, kto rozhoduje o tom, kto prichádza do Európy, a nie organizácie prevádzačov”.

    Šéf rakúskej vlády tiež informoval, že lídri 11 európskych krajín diskutovali vo Viedni o možnom rozšírení misie pohraničnej agentúry EÚ Frontex v danom regióne. Napriek uzatvoreniu hraníc na balkánskej trase v polovici februára totiž odvtedy prišlo na územie Nemecka ďalších 50.000 nelegálnych migrantov.
    Podľa Kerna lídri na summite hovorili aj o zrýchlení azylových konaní v Grécku, aby sa znížil počet migrantov, ktorí uviazli v tejto krajine, ako aj o uzavretí repatriačných dohôd s africkými štátmi, podobných marcovej dohode medzi EÚ a Tureckom. Európska komisia tiež naznačila možnosť, že v “dohľadnom čase” dôjde k uzavretiu takejto dohody s Afganistanom, citovala kancelára agentúra APA.

    Rakúsko zdôrazňuje potrebu zabezpečiť ďalšie dohody o navracaní migrantov do krajín pôvodu vzhľadom na predpoklad, že príčiny migrácie z týchto častí sveta budú pretrvávať. Kern podľa APA vyjadril opatrný optimizmus, čo sa týka vznikajúceho “povedomia o probléme”.

    Na dnešnom stretnutí, usporiadanom z iniciatívy rakúskeho kancelára, sa zúčastnili aj predstavitelia Albánska, Bulharska, Grécka, Chorvátska, Macedónska, Maďarska, Nemecka, Rumunska, Slovinska a Srbska. Orgány EÚ reprezentovali predseda Európskej rady Donald Tusk a eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo Viedni konštatovala pokrok v boji proti nelegálnej migrácii a vyhlásila, že cieľom musí byť tento jav “v najväčšej možnej miere zastaviť”. Prisľúbila pritom ďalšiu pomoc Grécku a Taliansku, a to v podobe každomesačného prijímania niekoľkých stoviek migrantov z týchto krajín, uviedla DPA. 

    - Reklama -