Pätnásť rokov vojny. Miliardy dolárov utratené a takýto je výsledok. Obrovskú časť Afganistanu ovláda Taliban

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Mnohé z afganských obetí podľa jeho slov zahynuli v bojoch o kontrolné stanovištia, kde je často príliš málo vojakov, ktorí sú zle vedení, slabo vyzbrojení a nedostatočne vycvičení.

    Generál upozornil, že v Afganistane sa v súčasnosti nachádza do 1300 militantov skupiny Islamský štát, a to najmä na východe krajiny. Sú financovaní a usmerňovaní vedením IS v Sýrii, od ktorého dostávajú aj komunikačnú podporu.

    Vojenské operácie amerických a afganských síl sa na nich zamerali a zatlačili ich do hôr juhoafganskej provincie Nangarhár, kde sa podľa generála nachádzajú v podstate v troch či štyroch okresoch na rozdiel od minuloročných desiatich.

    Vo štvrtok americký generál Joseph Dunford, ktorý je predsedom Zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl, opísal senátnemu výboru situáciu v Afganistane po 15 rokoch vojny ako patovú a povedal, že afganská vláda má pod kontrolou približne 70 percent krajiny.

    V Afganistane teraz pôsobí asi 14.000 vojakov amerických a koaličných síl, z ktorých je 9800 Američanov. Počet amerických vojakov na konci roka klesne na 8400, rozhodol v júli prezident USA Barack Obama.

    Nicholson uviedol, že časť z vojakov, ktorí opustia Afganistan, sa presunie do ďalších oblastí na Blízkom východe. Zvyšní budú poskytovať väčšiu podporu afganským vojakom na východe a juhu krajiny.

    - Reklama -