Priateľské gesto či irónia? Britský minister zahraničia dostal nečakanú ponuku

    0
    Boris Johnson. (Autor: pk)

     Stalo sa tak na konferencii v Berlíne v reakcii na tvrdenia britského ministra zahraničných vecí, ktorý v spravodajskej televízii Sky News poprel súvislosť medzi prístupom na jednotný európsky trh a zabezpečením slobody pohybu v rámci únie.

    Podobné postoje opierajúce sa o princíp, že predpokladom prístupu na jednotný európsky trh je rešpektovanie štyroch princípov slobody vrátane slobody pohybu osôb i pracovných síl v únii, označil Johnson za “úplný nezmysel”.

    V reakcii na žiadosť o reakciu na tieto vyjadrenia sa obaja ministri financií na konferencii v Berlíne najskôr na seba pozreli, aby následne Schäuble reagoval pre neho typickým spôsobom slovami: “Pozreli sme sa na seba iba preto, že sme si zvykli veľmi rešpektovať ministrov zahraničných vecí. S radosťou zašleme ministrovi zahraničných vecí Jej Veličenstva kópiu Lisabonskej zmluvy,” takže Johnson si bude môcť prečítať, či jestvuje súvislosť medzi jednotným trhom a štyrmi princípmi EÚ.

    Šéf nemeckého rezortu financií však súčasne ponúkol britskému ministrovi aj možnosť, že spoločne s francúzskym rezortným kolegom radi odcestujú do Londýna, ak by Johnson potreboval ďalšie objasnenie, s čím mu vďaka dobrej znalosti angličtiny môžu byť nápomocní.

    Aj francúzsky minister financií Sapin zdôraznil, že štyri princípy slobody – sloboda pohybu občanov, služieb, kapitálu a tovaru – sú v EÚ nerozdeliteľné. Ak teda ktosi chce byť súčasťou Európy, musí rešpektovať jednotne všetky štyri, poznamenal.


     

    - Reklama -