Únia musí rozhodovať okamžite, nie čakať, kým sa dohodne 28 krajín. Šéf európskych liberálov prehovoril

    0
    Guy Verhofstadt (uprostred), poslanec EP (ALDE) (Autor: SITA)

    Verhofstadt bude za Európsky parlament prerokúvať podmienky Brexitu, ale ako bude taká funkcia vyzerať a aký bude jeho skutočný mandát, je ešte na dohode. Európsky parlament však chce dosiahnuť to najlepšie pre vlastných občanov. „My musíme hájiť záujmy viac ako 400 miliónov európskych občanov,“ poznamenal.

    „My ani nemôžeme spustiť rokovania, kým Británia nepoužije článok 50 Lisabonskej zmluvy,“ povedal Verhofstadt s tým, že „táto neistota musí skončiť“. A všetko závisí od rozhodnutia Británie, nie EÚ.

    „Prístup na jednotný trh je podľa nás nerozlučne spojený so štyrmi slobodami pohybu,“ dodal diplomat. „Myslím si, že by bolo pre Britániu lepšie v Únii zostať,“ poznamenal s tým, že k rokovaniam nebude pristupovať v snahe dostať odplatu či dokázať Britom, že urobili chybu.

    EÚ, samozrejme, zmeny potrebuje, ale je vraj rozdiel snažiť sa situáciu zmeniť alebo z Únie vystúpiť. „V ostatných rokoch sme tu mali Úniu, ktorá reagovala príliš málo a príliš neskoro,“ uviedol a spomenul, ako na začiatku ekonomickej krízy Američania okamžite reagovali, ale EÚ sa o tom rozhodla len diskutovať. „To potrebujeme zmeniť, potrebujeme Európsku úniu, ktorá je schopná reagovať okamžite a účinne a nie je závislá od, ako hovorím, jednomyseľného rozhodnutia dvadsiatich ôsmich štátov,“ vysvetlil s tým, že Úniu treba demokratizovať.

    „Vonkajšie hranice Grécka sú aj naše hranice. Rovnako ako belgické, české, naše a musíme ich skrátka brániť,“ povedal Verhofstadt s tým, že chybou bolo začať rokovať o kvótach a nie sa venovať ochrane hraníc. Malo sa to vraj urobiť naopak. Verí, že skutočným utečencom by ľudia pomohli, nedá sa však rozlíšiť, kto je kto, a vyjadril pochopenie pre prístup krajín Vyšehradskej štvorky.

    „Potrebujeme síce menej byrokracie, ale rozhodnejšiu politiku,“ povedal a zdôraznil, že musíme založiť vlastnú obrannú Úniu, inak budeme stále pod nadvládou USA. Rozšíril by aj právomoci spravodajských služieb.

    Spoločné problémy potrebujú spoločné riešenia. Ak sa jednotlivé krajiny chcú zatvárať za svoje vlastné hranice, Európska únia nikdy nenaplní svoj potenciál.

    Celú reláciu si môžete vypočuť TU.

    - Reklama -