Putin vraj chce vzkriesiť KGB a po voľbách má na to moc

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Dnes funguje v Rusku FSB a na jej základe má vzniknúť nové Ministerstvo štátnej bezpečnosti (MGB). Podeň by okrem tajnej služby mala patriť aj zahraničná rozviedka a jednotky národnej gardy. Aspoň taký je plán prezidenta Vladimira Putina, o ktorom tento týždeň informovali ruské médiá.

    Podľa denníka The Telegraph by malo novovzniknuté Ministerstvo štátnej bezpečnosti (MGB) stíhať a odhaľovať kritikov Kremľa obdobne, ako to kedysi robila obávaná KGB. Túto úlohu momentálne plní Vyšetrovacia komisia, ktorej predsedá Alexander Bastrykin. Ide o Putinovho bývalého spolužiaka z univerzity.

    Ak pôjde všetko podľa plánu, MGB by malo začať fungovať ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2018. Vladimir Putin si v nich môže s vysokou pravdepodobnosťou zaistiť ďalšie, v poradí už štvrté funkčné obdobie v Kremli. Ak sa mu podarí aj tentoraz zvíťaziť, bude vládnuť Rusku až do roku 2024.

    Samotný Vladimir Putin bol v časoch Sovietskeho zväzu aktívny agent KGB vo vtedajšom východnom Nemecku. Údajne bol zodpovedný aj za vedenie záznamov o disidentoch v jeho rodnom Leningrade, dnešnom Petrohrade.

    Po rozpade ZSSR Putin zostal v tajnej službe. Od júla 1998 do augusta 1999 riadil FSB, ktorá je nástupkyňou obávanej KGB. Kritici Kremľa sú zhrození z toho, že by sa mohla tajná služba a jej moc z čias Sovietskeho zväzu vrátiť.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -