Baránek pre PL: Lipšica nenahradí nikto. Odobrať Matovičovi mandát by bola krivda

0
Ján Baránek (Autor: Reprofoto: Teraz.sk)

Ako hodnotíte aktuálne dianie v hnutí OĽaNO-NOVA?

Tak sú tam dve úplne odlišné veci. Jedna vec je Lipšicova tragická nehoda. Čo sa dá na tom hodnotiť? Zomrel človek a Lipšic urobil správny krok, ktorý by asi urobiť musel. Urobil skrátka krok, ktorý sa očakával, a urobil dobre, pretože jeho politickí súperi by to skôr alebo neskôr začali používať proti nemu – že nevyvodil zodpovednosť. Bohužiaľ, politika je taká. Využije sa v nej všetko, aj tragická nehoda.

Druhá vec je ale Matovič. V tomto prípade by som nesúhlasil s jeho odvolávaním, aj keď nejaký zákon tam niečo hovorí. Pozrite sa, Matovič je politik, ktorý je v parlamente na základe toho, že ho zvolili ľudia. On sa prekrúžkoval. A to je… Váha, tohto jeho politického mandátu a sila takéhoto politického mandátu je omnoho väčšia ako sila nejakého zákona, ktorý predpisuje administratívne úkony, alebo ako je sila jeho administratívneho pochybenia.

Je v hnutí niekto, kto dokáže Daniela Lipšica po jeho odchode adekvátne nahradiť?

Nie, nie je tam nik taký, kto by bol schopný ho adekvátne nahradiť.

V prípade, že príde o svoj poslanecký mandát šéf hnutia Igor Matovič, má za seba adekvátnu náhradu?

Takisto nemá, ale koaliční poslanci by nič horšie, ako mu odobrať mandát, urobiť nemohli. Pretože takýto krok posilní Matoviča a posilní to aj OĽaNO. Napríklad ja nie som Matovičov človek, ale tiež by som to vnímal ako nezmysel, ako krivdu na Matovičovi. A fenomén politickej krivdy na Slovensku funguje, fungoval za Mečiara. A to nie je len na Slovensku. Z Matoviča by takto spravili politickú obeť a, paradoxne, to by mu pomohlo.

Povedali ste, že líder Obyčajných ľudí nemá za seba náhradu. Dá sa teda predpokladať, že pôjde po vzore Richarda Sulíka, ktorý nie je súčasťou parlamentu, ale šéfuje strane SaS?

Určite by ostal šéfom OĽaNO. Nie je problém, aby jeho názory prezentoval v parlamente niekto iný. Opakujem, ak sa koalícia chcela pomstiť Matovičovi za Bonaparte, lebo ten sa tým chcel pomstiť koalícii za to, čo sa dialo pred voľbami – za tie prehliadky, tak toto by nebola dobrá forma pomsty, pretože Matovičovi by to reálne neublížilo, ani jeho strane. Svojím spôsobom by to využil na to, že má pravdu a že je politickou obeťou.

Vyjadrili ste sa, že Daniel Lipšic tým, že sa vzdal poslaneckého mandátu, urobil krok, ktorý sa od neho očakával. Stúpol týmto svojím krokom na hodnote v očiach jeho voličov alebo v očiach politických partnerov?

Toto sa vôbec nedá hodnotiť, pretože on odišiel z politiky. Nemôžete sa zhovárať o hodnote mince, ktorú má váš sused. Respektíve, môžete sa o nej zhovárať, ale nemôžete ju zahrnúť do podpory. Môžeme sa však zhovárať o budúcnosti, ak by sa chcel vrátiť do politiky. Ale tam musí prejsť proces skutok, sankcia, odpykanie alebo vyrovnanie sa s tou sankciou a až potom, keď už má čistý stôl, potom sa dá hovoriť o tom, či sa môže vrátiť do politiky. Lenže toto celé si vyžaduje istý časový úsek a čo bude za ten čas, to sa absolútne nedá predvídať. Tým chcem len povedať, že táto debata je ešte úplne predčasná.

Môžeme očakávať, že by sa Igor Matovič vydal v šľapajách Daniela Lipšica a dobrovoľne by zložil poslanecký mandát?

On sa nemá prečo dobrovoľne vzdávať a už to aj jasne naznačil. Platí to, čo som povedal na úvod, že sila jeho mandátu je nepomerne vážnejšia a má väčšiu hodnotu ako sila jeho pochybenia.

- Reklama -