Kmotríkov známy dostal lukratívny flek

    0
    Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

    Posunul sa na miesto súčasného ministra. Advokát Peter Ďurček nastupuje na post štátneho tajomníka v ministerstve dopravy, ktorý pred svojím vymenovaním zastával práve úradujúci šéf rezortu Árpád Érsek (Most-Híd).

    Nového štátneho tajomníka, ktorý je nominantom SNS, vymenoval Ficov kabinet včera. Na rozdiel od Érseka však nová tvár rezortu nemá s dopravou žiadne predchádzajúce skúsenosti. Naopak, Ďurček je odborníkom na advokáciu.

    Kmotríkov známy

    Čo však robí postavu Petra Ďurčeka zaujímavou, je najmä jeho minulosť. Nový štátny tajomník je totiž úzko spätý s postavou podnikateľa Ivana Kmotríka, ktorého firmy zastupoval.

    Do portfólia advokátskej kancelárie Bugala-Ďurček patrí aj Kmotríkov koncern Grafobal Group, pričom v minulosti kancelária zastupovala tiež energetickú spoločnosť GGE. Tá ešte do vlaňajška patrila tiež do Kmotríkovej „stajne“.

    Ako píše vo svojom štvrtkovom vydaní denník SME, šéfa Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondreja Mateja Ďurčekova nominácia prekvapila, pričom dodal, že nominanti by mali byť selektovaní najmä na základe odbornosti v danom rezorte.

    „Z minulosti máme príklady, keď boli posty obsadzované odborne, nebol na ministerstve problém. Tam, kde sa obsadzovali ľudia politicky, skončilo sa to problémami,“ vyjadril obavu Matej.

    Nevidia v tom problém

    Naopak, poslanci Mosta-Híd, Gábor Gál, respektíve Andrej Hrnčiar, nevidia doterajšiu Ďurčekovu neskúsenosť s rezortom dopravy ako prekážku. Rovnako tak nepovažujú za kľúčovú jeho spätosť s Kmotríkom.

    „Advokát nie je totožný s klientom,“ dodal na margo čerstvej nominácie štátneho tajomníka spomínaný poslanec Gál.   

    - Reklama -