Prepad vývozu do Ruska? Merkelovej človek rýchlo mieri na východ, sankcie nerieši

    0

    Podľa informácií servera ihned.cz vyrazil spolkový minister hospodárstva a vicekancelár Sigmar Gabriel do Ruska, aby tam pomohol predovšetkým nemeckým strojárom. Práve ich zasiahol pokles exportu za uplynulé štyri roky najvýraznejšie. Počet nemeckých firiem pôsobiacich na ruskom trhu klesol z približne 6 000 na 5 600. Stojí za pozornosť, že za uplynulé tri roky už ide o tretiu Gabrielovu návštevu v Rusku. Konkrétne táto je zaujímavá tým, že sa odohráva len pár dní po parlamentných voľbách, v ktorých jasne zvíťazila vládna strana Jednotné Rusko, ktorá Putina plne podporuje.

    „Čiastočne to ovplyvnil aj hlboký útlm ruského hospodárstva zasiahnutého nízkou cenou ropy a ďalších palív. Nemci doteraz priamo investovali v Rusku vyše 20 miliárd eur. Nemecké firmy majú záujem napríklad o dodávky pre navrhovanú stavbu druhej vetvy plynovodu Nord Stream po dne Baltického mora alebo pre železničnú rýchlodráhu spájajúcu Moskvu s tatárskou metropolou Kazaň,“ píše server.

    V absolútnych číslach poklesol nemecký export do Ruska o 22 miliárd eur a vláda v Berlíne sa s tým podľa všetkého nehodlá len tak zmieriť. Napriek tomu, že nemecká kancelárka Angela Merkelová nesúhlasí s niektorými rozhodnutiami Vladimira Putina a medzi krajinami vládne určité napätie, nechcú sa vzájomne izolovať. Zostanú partnermi. Nemecko-ruská obchodná komora v tejto súvislosti volá po zrušení západných sankcií voči Moskve. Po tom istom volá aj vicekancelár Gabriel, ale kancelárka Merkelová ho v tejto otázke podľa všetkého nepočúva. Bavorský premiér Horst Seehofer (CSU) za to nemeckého sociálneho demokrata dokonca ostro kritizuje.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -