Saudskoarabi sa s tým nebabrú. Na susedov vraj strieľajú smrteľný fosfor, dodaný z USA

    0
    Útok letectva Saudskej Arábie v Jemene (Autor: SITA)

    Z videí a fotografií na sociálnych sieťach vyplýva, že jednotky Saudskej Arábie používajú v bojoch v Jemene biely fosfor. Tento vysoko zápalný materiál dostávajú od svojich spojencov z USA. Podľa ich regulácií však nesmie dôjsť k použitiu fosforu proti ľuďom, čo vyvoláva veľké obavy u mnohých ľudskoprávnych organizácií.

    „Keď munícia exploduje, vypustí biely fosfor, ktorý sa okamžite vo vzduchu vznieti a vytvorí hustý biely dym. Keď ju použijú proti vojakom a civilistom, môže ich to zmrzačiť či zabiť tým, že prehorí až na kosť.“

    Nie je známe, ako Saudskoarabi fosforovú muníciu používajú, ale i tak sú už vystavení veľkej kritike za to, že bezhlavo bombardujú aj civilné obyvateľstvo, a to už od začiatku vojenského ťaženia proti jemenským rebelom v roku 2015.

    USA potvrdili, že v minulosti dodávali Saudskej Arábii biely fosfor, ale odmietli prezradiť koľko a kedy naposledy. Takéto informácie údajne nie sú schopní na základe dostupných údajov dohľadať.

    „Spojené štáty očakávajú, že akýkoľvek príjemca vojenskej pomoci bude túto pomoc využívať v súlade s medzinárodným právom a na základe pravidiel a podmienok akéhokoľvek iného prevodu či predaja z USA,“ uviedol predstaviteľ ministerstva zahraničia, ktorý prehovoril len pod podmienkou zachovania anonymity.

    Počas funkčného obdobia Baracka Obamu odoslali USA 42 rôznych zbrojných zákaziek do Saudskej Arábie v celkovej hodnote 115 miliárd dolárov, čo je viac ako počas ktorejkoľvek inej vlády. Použitie bieleho fosforu nie je v rozpore s medzinárodným právom, ale má prísne obmedzenia, napríklad k nemu nesmie dôjsť v blízkosti civilného obyvateľstva. Jeho použitie proti nepriateľovi sa často odsudzuje, pretože môže mať brutálne následky.

    Saudskoarabi však nie sú jediní, kto sa uchýlil k použitiu bieleho fosforu. V uplynulých 15 rokoch to napríklad boli USA vo Falúdži v Iraku v roku 2004 a tiež v Afganistane počas ich vojenského nasadenia. V roku 2009 použil biely fosfor aj Izrael, a to v obývanej oblasti pásma Gazy.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -