Na stole migračná kríza. V hlavnej úlohe Turecko a Grécko

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Turecká strana na rokovaní informovala, že po podpísaní dohody sa vďaka jej úsiliu prílev migrantov do EÚ výrazne znížil – z vlaňajších 5000-7000 denne na súčasných asi 150. Uviedla, že v týchto snahách treba pokračovať, pričom zdôraznila, že ustanovenia zmluvy medzi Tureckom a EÚ musia dodržiavať obe strany.

    Ako uviedol grécky denník Naftemporiki, Grécko na schôdzke deklarovalo, že podporuje poskytnutie pomoci určenej Turecku na riešenie problémov s migrantmi a utečencami na jeho území. 

    Vláda v Aténach tiež podporuje Turecko a jeho požiadavku na zavedenie bezvízového styku s EÚ pod podmienkou, že budú splnené všetky kritériá stanovené Európskou úniou. Grécko podporuje aj proces pričleňovania Turecka k EÚ za predpokladu, že Ankara bude plniť tzv. cestovnú mapu.

    Erdogan na rokovaní s Tsiprasom otvoril aj problém spojený s ôsmimi vysokopostavenými príslušníkmi tureckej armády, ktorí po neúspešnom pokuse o prevrat z 15. júla požiadali v Grécku o útočisko. Tsipras v súvislosti s tým zopakoval, že Grécko tento prípad od začiatku posudzuje v súlade s medzinárodným právom. Ako uviedol zdroj v gréckej vláde, takéto problémy “sa neriešia jednoducho a rýchlo”. Tsipras však údajne poznamenal, že “tí, ktorí sa podieľajú na prevratoch, sú v Grécku neželanými osobami”.

    Tsipras sa na rokovaní dotkol aj otázky rozdeleného ostrova Cyprus, pričom potvrdil nemenné stanovisko vlády v Aténach o nutnosti odsunu tureckých jednotiek z ostrova. Tsiprasova schôdzka s Erdoganom sa uskutočnila v rámci ich návštevy v New Yorku, kde sa zúčastňujú na 71. Valnom zhromaždení OSN.

    - Reklama -