Zážitok z rozhovoru s Junckerom: Pýtajte sa ho na príjemné veci, napríklad na psa. A úctivo!

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Minulý štvrtok vystúpil Jean-Claude Juncker v sérii rozhovorov, ktoré viedli rôzni európski youtuberi. Medzi nimi aj Francúzka Laetitia Birbesová, ktorá sa na svojom videokanáli sústreďuje predovšetkým na ekologický životný štýl.

    Tá v nedeľu uviedla, že tesne pred samotným rozhovorom si ju odviedli bokom, aby jej povedali, že Junckerovi má klásť len „jednoduché otázky“, a urobili mu tak reklamu. Celú akciu pritom sponzoroval priamo YouTube.

    Predstaviteľ YouTube údajne Birbesovú uistil, že sa môže opýtať na čokoľvek, ale nech sa pýta skôr na to, čo si Juncker predstavuje pod pojmom šťastie, či na jeho psa. Vraj sa mala vyhnúť určitým témam.

    „Hneď mi došlo, že sa ma YouTube snaží trochu ovplyvniť,“ povedala Birbesová vo svojom videokomentári k rozhovoru. „Potom to začalo byť vážne a cítila som sa byť ohrozená,“ dodala.

    Podľa hovorcu spoločnosti Google však k žiadnemu nátlaku dôjsť nemalo, pričom jej len na jej vlastnú žiadosť odporúčali, aby k pánovi Junckerovi pristupovala úctivo, pretože mala v pláne mu položiť niektoré veľmi komplikované otázky, čo následne aj urobila.

    „Čo sa týka Komisie a jej predsedu, nevedeli sme dopredu o otázkach, ako to býva vždy v prípade rozhovorov, ktoré predseda poskytuje,“ uviedla Natasha Bertaudová, Junckerova hovorkyňa. Dodala, že Juncker si rozhovory s youtubermi užil a bol rád, že k nim došlo.

    Birbesová sa nakoniec Junckera spýtala na všetko, čo pôvodne chcela, teda aj na kontroverziu ohľadom bývalého predsedu Komisie Barrosa, ktorý pracuje pre banku Goldman Sachs, či na jeho daňovú politiku z obdobia, keď bol ministrom financií Luxemburska.

    Youtuberka následne uviedla, že jej po natáčaní Google údajne ponúkol, aby sa stala ambasádorkou pre humanitárne projekty, na čo by dostala grant vo výške 25 000 eur. Túto informáciu YouTube nepotvrdil a Birbesová následne server vyzvala, aby sa zriekol ďalších manipulácií s obsahom svojich tvorcov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -