Vy neviete, čo dokáže CIA. Naše rakety sú v Moskve za päť minút. Mnohí u nás chceli zaútočiť na Rusko. Šokujúci rozhovor experta z USA

    0
    Ilustračné foto: vlajka USA (Autor: pixabay.com)

    V archíve Českej televízie je ten rozhovor dodnes k dispozícii. Zaznelo veľmi závažné obvinenie.

    „Nikdy neviete, čo CIA dokáže,“ zaznelo na úvod pred kamerami českej verejnoprávnej televízie. Divákov však následne uisťoval, že americké tajné služby nemali nič spoločné s pučom proti tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Američania sú presvedčení, že sa o puč pokúsili vojaci, ktorí nesúhlasili s náboženským smerovaním krajiny. Erdogan sa povstalcom tvrdo pomstí. Amerika má vraj teraz strach, že táto pomsta bude vykonaná pod záštitou islamskej viery, v mene islamu.

    Faktom tiež je, že Turecko sa začalo zbližovať s Ruskom. „Američania vždy hovorili o Turecku pomerne nepekne, čiže Turecko sa teraz od USA začne odkláňať a zblíži sa s Iránom, Asadom, Ruskom, čo narysuje nové rozvrhnutie síl. To, že sa takto správa člen NATO, je veľmi zaujímavé,“ podotkol hosť. Američania vraj majú jasné informácie o tom, že Turecko obchodovalo s Islamským štátom. Analytik Edward Snowden, ktorý žije momentálne v Rusku, napokon svetu prezradil, že Spojené štáty môžu vedieť všeličo. „My vieme, že (Turecko) hrá dvojitú hru,“ doplnil Hersh. Rusku sa však darí túto situáciu meniť svojimi vojenskými operáciami v Sýrii. V tom vraj Moskva zahanbila Washington.

    „Ja neviem, prečo máme také polarizované vzťahy s Ruskom. V Poľsku máme strely, ktoré by dokázali za päť až sedem minút doletieť do Moskvy. A čo robí Rusko? Rusko zvyšuje počty svojich posádok v Čiernom mori, utráca tam peniaze aj čas. Situáciu vyhrocujú obe strany a ja neviem, kam to povedie,“ krútil hlavou novinár.

    Potom sa vrátil k situácii v Sýrii. „Ja naozaj nechápem tie dôvody, prečo Amerika posiela zbrane, ktoré sa potom dostanú do rúk nesprávnych ľudí. My stále trváme na tom, že tam sú ľudia, ktorí keby vyhrali, ustanovia normálnu vládu, ale to je šialené. V Amerike veľa ľudí nechápe, prečo Obama nepovie, že tam už nie sú normálni ľudia,“ poznamenal novinár. Vojna viedla k tomu, že sa v krajine zradikalizovali v podstate všetci. Dnes už tam vraj nie sú žiadni umiernení bojovníci.

    Pripomenul zároveň, že Bašár Asad v minulosti spolupracoval po 11. septembri 2001 so Spojenými štátmi a dodával Američanom informácie. Ako veľmi tvrdý diktátor v súvislosti s tým neváhal mučiť ľudí. „Je to síce strašné, že kvôli nám niekto mučil ľudí, ale robilo to aj Jordánsko, Thajsko a podobne. Vtedy to tak fungovalo, hovorilo sa, ak s nami chcete spolupracovať, musíte mučiť ľudí. Je to vojna proti terorizmu. Ale vojna proti terorizmu prebieha už pätnásť rokov. A darí sa nám v nej? Ja si myslím, že nie,“ skonštatoval novinár.

    Asad je skutočný diktátor, ale sekulárny diktátor, a Hersh nechápe, prečo je vojna vedená práve proti nemu, keď Američanom nevadia iné diktátorské režimy, ktoré rozhodne nie sú sekulárne. Ako napríklad Saudská Arábia. Americký novinár považuje toto uvažovanie svojej vlády za zlé.

    „Ja poznám v Spojených štátoch vo vláde a tajných službách názory niektorých ľudí, že sme po 11. septembri 2001 mali zaútočiť na Moskvu. Rusko bolo vtedy brutálne a násilné, ale to sme boli aj my v našich vojnách. Taká je vojna… Putin je Putin, on je despota, ale je horší ako iní? My sme predsa spolupracovali aj so Stalinom. Samozrejme, že je strašné, čo teraz robí na Ukrajine, ale v Sýrii robí našu prácu za nás a to nemôžeme pripustiť. To je veľká chyba,“ vyjadril svoj názor Hersh.

    Nechcem, aby americký prezident klamal

    Nakoniec obvinil Baracka Obamu, že klamal o tom, ako zabili Bin Ládina. Tohto teroristu vraj väznil Pakistan a tamojšia vláda predala Američanom svetovo najznámejšieho teroristu za peniaze, presnejšie za 25 miliónov dolárov. Americký prezident by podľa Hersha nemal klamať ani v takejto veci. Nemal by klamať vôbec.

    Bohužiaľ vraj klamú aj obaja prezidentskí kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová. Kritickejší však bol k Donaldovi Trumpovi. „Ja si myslím, že to, čo robí Donald Trump, je chyba. Ľudia ho stále podporujú, aj keď je to v podstate idiot,“ uzavrel americký novinár.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -