Z EÚ občas Putinovi spadne manna nebeská, myslí si znalec

    0
    Novinár a prekladateľ Libor Dvořák (Autor: ceskatelevize.cz)

    „Jednotné Rusko vlastne nie je politická strana. Je to také zoskupenie, ktoré vzniklo na podporu prezidenta Putina. Ako to sledujem, je to vlastne taký politický servis pre prezidenta Putina. Ten na tú stranu niekoľkokrát dokonca zanevrel. Je to spolok voči prezidentovi veľmi servilný,“ spustil Dvořák.

    „Dnes je to tak, že Jednotné Rusko získa v parlamente 343 kresiel zo 450, ale v skutočnosti je úplne jedno, ako by tie voľby dopadli, pretože vládu zostavuje prezident a ten v podstate vôbec nemusí brať do úvahy vôľu parlamentu. Keby tie voľby vyhrali komunisti s 57 percentami, tak aj napriek tomu by si prezident mohol zostaviť svoju vládu, len by to divne vyzeralo,“ doplnil komentátor. Za pozornosť možno stojí len to, že Putin zatiaľ politicky nepopravil premiéra Medvedeva za dnešné ekonomické ruské problémy, pretože vie, že premiér za to v zásade nemôže.

    „Za situáciu Ruska môže jeho elementárna mocenská doktrína, možno aj nepísaná, pre ktorú majú Rusi problémy zo sankcií a tak podobne,“ poznamenal Dvořák. Na ekonomické problémy sú však Rusi zvyknutí, čo zase vôbec nepomáha ruskej opozícii. Tú oslabuje už len to, že je nejednotná. „Existuje tu príliš málo generálov na veľmi málo vojakov,“ dodal hosť.

    Rusi si vedia utiahnuť opasky

    Rusom sa navyše páči, že sa s Ruskom musí vo svete znovu počítať. Napriek tomu, že krajina má ekonomické problémy, sú Rusi radi napríklad za vojenské operácie v Sýrii, pretože im dokazujú, že ich krajina už nie je na kolenách. Pre tento pocit si neváhajú utiahnuť opasky.

    Vladimirovi Putinovi hrá do karát aj rozhádanosť EÚ. Stojí za pozornosť, že v EÚ sa posilňujú strany, ktoré ju kritizujú a netaja sa sympatiami k Rusku. „Akýkoľvek otras v Európskej únii znamená pre Putina mannu nebeskú,“ zaznelo z úst hosťa.

    - Reklama -