V ruských voľbách do Dumy odvolil aj ruský člen posádky ISS

    0
    Vlajky na podporu Vladimíra Putina (Autor: lb)

    Organizácia Za čisté voľby však informovala o vážnych prípadoch porušenia volebného zákona aj v Kurskej, Amurskej a Tambovskej oblasti, ako i v Petrohrade. Celkovo je však situácia v norme, ako uviedol pre agentúru RIA Novosti predseda výboru pozorovateľov Jaroslav Avilov.

    Svoj hlas vo voľbách odovzdal dnes aj ruský prezident Vladimir Putin. Na otázku novinárov, aký je jeho dnešný program, odpovedal, že “pôjde do práce”. Pokiaľ ide o politickú stranu, ktorú svojím hlasom podporil, Putin uviedol: “Ja mám za koho hlasovať. Vari neviete?”

    Odvolil aj jeden z lídrov ruskej opozície, expremiér Michail Kasianov, ktorý pred novinármi vyhlásil, že “hlasoval za zmeny”.

    Svoje volebné právo využil aj momentálne jediný ruský občan nachádzajúci sa na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) Anatolij Ivanišin, ktorý odovzdal svoj hlas prostredníctvom splnomocnenej osoby. Agentúru RIA Novosti o tom informovali v Centre riadenia letov s tým, že v čase, keď Ivanišin oznamoval svoju voľbu, sa ISS nachádzala nad Kanárskymi ostrovmi.

    ÚVK konštatuje aj relatívne vysokú aktivitu voličov – do 14.00 h moskovského času (13.00 h SELČ) odvolilo 23 percent zaregistrovaných voličov.  

    Vzhľadom na veľký počet časových pásiem na území Ruska hlasovanie vo voľbách do Štátnej dumy trvá prakticky takmer 24 hodín a skončí sa dnes o 21.00 h moskovského času (20.00 h SELČ), keď sa zavrú volebné miestnosti v najzápadnejšom cípe Ruska – Kaliningradskej oblasti.

    Naopak, v najvýchodnejšej časti Ruskej federácie – v Kamčatskom kraji a Čukotskom autonómnom okruhu – sa dnes o 11.00 h moskovského času (10.00 h SELČ) volebné miestnosti zavreli a začalo sa so sčítavaním hlasov.

    Okrem Ruska sa dnes voľby do Štátnej dumy konajú aj v zahraničí, kde sú volebné miestnosti zriadené v ruských diplomatických úradoch. Možnosť voliť majú i ruskí občania na Ukrajine, kde je však v súvislosti s ich hlasovaním napätá atmosféra. Prvýkrát sa voľby do Štátnej dumy konajú aj na Krymskom polostrove, ktorý Rusko v roku 2014 pripojilo k subjektom federácie na základe referenda – avšak neuznaného Kyjevom ani Západom.

    - Reklama -