TA3: Samit podľa Fica splnil účel. Ukázal, že EÚ je nenahraditeľný projekt

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    “Splnil svoj účel, pretože 27 lídrov, premiérov a hláv štátov bez Veľkej Británie veľmi jasne povedalo, chceme ísť ďalej v tomto jedinečnom európskom projekte, lebo neexistuje iná alternatíva… Ak hovoríme o prosperite, bezpečnosti, perspektíve Slovenska, nevieme ich zabezpečiť nijak inak, len vo vnútornom priestore EÚ, o to viac sa teším, že samit dopadol dobre,” povedal Fico. Poukázal na to, že tiež potvrdil pozíciu Slovenska ako stabilnej, prosperujúcej a dôveryhodnej krajiny, inak by sa tu žiadny samit nekonal.

    Jeho význam vidí v pochopení. “Ak je niekde v Európe problém s extrémizmom, s referendami, ktoré rozbíjajú EÚ, radikalizmom, tak niekto zlyhal. Pravdepodobne sme zlyhali my, štandardní politici, ak sme nechali priestor takémuto radikalizmu a extrémizmu. Vieme, že ak to chceme zastaviť, nebude stačiť ukazovať prstom, že to sú tí zlí a my sme dobrí, musíme prísť s takými témami, s tak zrozumiteľným jazykom a aktivitami, ktoré presvedčia európsku verejnosť, že projekt je dobrý,” skonštatoval Fico. Upozornil, že ak sa veci nezmenia, niekto iný ponúkne verejnosti lacné riešenia, ktoré budú potom všetkých mrzieť.

    Bratislavský samit sa mal líšiť od tých v Bruseli, keďže sa tu mali riešiť témy, v ktorých vedia jednotlivé členské štáty nájsť zhodu, priblížil premiér. Kvóty o prerozdeľovaní migrantov medzi ne podľa jeho slov nepatria. Samit mal priniesť zmenu v pohľade na migračnú krízu, a to v kladení dôrazu na ochranu vonkajších hraníc EÚ a zníženie prílevu migrantov. Pripomína tiež iniciatívu krajín V4 spočívajúcu v tzv. pružnej solidarite. Krajiny by sa tak samy rozhodovali, ako pomôžu s migračnou krízou.

    “V tomto je obrovský posun diania v EÚ. Áno, niekto mohol čakať podstatne viac záverov, ale toto bol neformálny samit, kde sme si najmä povedali sami sebe, kde sa nachádzame a čo sa deje, a zadefinovali sme témy, ktorým sa chceme maximálne venovať v ďalšom období,” poznamenal Fico. Napríklad posun v otázke spoločnej európskej pohraničnej stráže očakáva na októbrovom samite v Bruseli. Vysvetlil, že Bratislavská deklarácia hovorí o vôli 27 krajín pokračovať v európskom projekte aj bez Veľkej Británie.

    - Reklama -