Prostitútka, zaznelo v parlamente. Jarjabek pre PL vysvetlil prečo. A stihol obhájiť aj svoje drsné reči o Cigánikovej

0
Dušan Jarjabek (Autor: SITA)

Ako ste strávili piatočný samitový deň (16. 9. cca 15.30 hod., pozn. redakcie) v Bratislave?

Idem na Novú scénu na premiéru muzikálu Iago Janeka Ledeckého a zajtra idem do národného divadla na operu Krútňava. V jednom aj druhom divadle začína sezóna, tak takýmto spôsobom si otváram novú sezónu v rámci divadelnej činnosti na Slovensku aj sám pre seba.

Pocítili ste počas samitu na vlastnej koži dopravné obmedzenia?

Aby som pravdu povedal, tak ani nie, pretože som si situáciu zariadil tak, aby som v centre nemal žiadny program. Situácia je taká, aká je, a musíme to rešpektovať, inak sa to riešiť nedá. Myslím si, že každý si svoje povinnosti prispôsobil voči samitu, ak na ňom teda nemusel rovno byť.

Stretli ste sa aj s nejakými zahraničnými hosťami?

Z hľadiska mojej profesie sa pravidelne stretávam s kolegami z mediálnej a kultúrno-spoločenskej oblasti. Mám to v pláne urobiť aj v priebehu nasledujúcich dní, a to so senátormi z Českej republiky. Budeme sa neformálne baviť o zákone, ktorý bol u nás prijatý pred štyrmi rokmi, a to spojenie rozhlasu a televízie. Chcú poznať naše skúsenosti a my im zase ponúkneme hodnotenie z tejto oblasti. Skrátka to je normálna pracovná debata a uskutočnila by sa aj, ak by samit bol či nebol. Konkrétne nášho výboru sa samit až tak netýkal a myslím, že budúci mesiac sa v Bruseli uskutoční mediálna konferencia, ktorej sa zúčastnia niektorí členovia výboru.

Minister vnútra odporučil obyvateľom Bratislavy, aby cez víkend opustili hlavné mesto a šli napríklad na vidiek. Je od neho vhodné dať domácim radu v zmysle, „radšej sa pobaľte, aby neboli problémy“?

Pokiaľ nejde o príkaz, tak je to v poriadku a v tomto prípade išlo o odporúčanie. Ak by to ale bol príkaz, už by to v poriadku nebolo.

Ste šéf výboru pre kultúru, ako by ste zhodnotili parlament z hľadiska kultúry… prípadne „nekultúry“?

Zrejme to druhé slovo bude prijateľnejšie. V poslednej dobe to, čo sa tam deje, tak nad tým musí zostať stáť rozum. Tie slová, ktoré povedal Sulík dva týždne po voľbách, že urobíme z vášho vládnutia peklo, sa niektorí poslanci snažia pomaly napĺňať.

Ktorí robia toto „peklo“ najočividnejšie?

Sú to všetci tí, ktorí sa v parlamente chovajú tak, ako sa chovajú, a sú to najmä predstavitelia strán OĽaNO a SaS. Ale, aby som bol konkrétny, tak nie všetci. Všetci vidíme, ako sa kto chová. Začínajú sa používať nebývalé vulgarizmy, a to úplne oficiálne. Už nikto sa nevyhovára na to, že mal som vypnutý telefón alebo mikrofón alebo prepáčte, ale mal som s tým problém. Vulgarizmy dokonca používajú nielen zástupcovia silnejšieho pohlavia, ale aj ženy – matky. Aby som nebol expresívny, tak poviem len, že som bol prekvapený. Nepáči sa mi to, nesúhlasím s tým a podľa mňa to ani nie je v poriadku.

Pán Glváč na svojom Facebooku napísal, že ste sa o Janke Cigánikovej z SaS údajne vyjadril, že musela vypadnúť z nejakého nákladného auta pri pumpe. Čím vás tak vytočila?

Celé to bola veľmi paradoxná situácia. Pravda bola taká, že Galko sa prihlásil do faktickej poznámky, uviedol ju dvoma vetami a potom o opozičnej poslankyni povedal, že je prostitútka, lebo si myslí, že si to myslel Glváč. A Glváč, to už dodávam ja, sa má ospravedlniť za to, čo si myslí Galko. Veď to je choré! To je tá absurdita tohto malého príbehu. Aby bolo jasné, slovo prostitútka z našej strany nepadlo. Nikto z celej koalície to nepovedal, kto si čo myslel, to je už iná vec. No ale Galko to povedal presne. Ono je to celé trochu búrka v pohári vody, ale poviem vám úprimne, boli sme z toho všetci šokovaní, pretože keď táto pani poslankyňa povie pánovi predsedovi parlamentu, že je naštvaný, pretože ho Sulík prešťal, tak to je za hranicou všetkého možného. Veď tam sa bežne používajú výrazy ako napríklad „veď to nemá gule“. Nech si niekto zanadáva, keď je sám alebo v aute, ale nemôžme takto przniť našu slovenčinu. Však to bude za chvíľu v televízii aj v rádiu! Je to strašné, za chvíľu budeme vo verejnoprávnom priestore počúvať vulgarizmy počas komentárov.

Takže slovo prostitútka vo vašich koaličných či straníckych radoch nikdy nepadlo?

Nie, ani jedenkrát. To sú všetko slušne vychovaní ľudia. Netvrdím nič iné len to, čo sa tam stalo. Jediný, kto povedal slovo prostitútka bol kolega Galko.

A je pravda to, čo píše pán Glváč v statuse? Povedali ste, že pani Cigániková musela vypadnúť z nákladného auta pri pumpe?

My sme sa bavili o tom v tom zmysle, že každý, kto sa tak vyjadruje, bez ohľadu na to, či je muž alebo žena, vyzerá, akoby bol padnutý na hlavu. A ja sa kvôli takémuto vyjadreniu nebudem nikomu ospravedlňovať. Za prvé, nemám prečo a za druhé, nebudem sa ospravedlňovať za niečo, čo si niekto iný myslí, že som mal povedať a tým myslieť. Je to hlúposť! Ja si v svojich súkromných rozhovoroch môžem myslieť to, čo ja chcem, a nebudem sa za ne nikomu spovedať!

Spomenuli ste, že nechcete všetkých opozičných poslancov hádzať do jedného vreca. Máte medzi nimi aj nejakých známych? Možno priateľov?

Božechráň, hádzať politikov zo strán OĽaNO alebo SaS do jedného vreca. Parlament väčšinou svojimi osobnými a subjektívnymi komplexmi zaťažujú extrémisti. Zaťažujú ho buď z osobného alebo politického hľadiska. Skrátka sú to ľudia, ktorých ambície boli nenaplnené a, samozrejme, takí nie sú všetci. Poviem to úplne otvorene: s niektorými opozičnými poslancami, ktorých nebudem menovať, mám naozaj dobré skúsenosti. Hoci nemáme na všetko rovnaký názor, normálne a korektne sa spolu bavíme. Sú to korektní politici a korektní poslanci, ktorí vedia obhájiť svoje názory. Prepánajána, nie všetci opoziční politici sú z jedného vreca, to by bolo naozaj nespravodlivé. A keď hovorím opozícia, tak hovorím o konkrétnych ľuďoch z opozície.

Čo hovoríte na kritiku voči Smeru od pána Zalu a pani Beňovej? Stotožňujete sa s nimi v niečom? Rozprávali ste sa o tom s nimi?

Dávate mi výbornú otázku. Neviem si tieto vyjadrenia vysvetliť, podobne ako si ich neviete vysvetliť ani vy.

Prečo by som si to nevedel vysvetliť ja?

Počkajte, ja to myslím v dobrom. Ja si to neviem vysvetliť rovnako, ako vy, ak to viete, tak mi to, prosím vás, vysvetlite. Predpokladám, že mi túto otázku dávate z toho dôvodu, že si to neviete vysvetliť ani vy.

No nejde o mňa. Ide o váš názor na vašich spolustranníkov – kolegov, ktorí sa proti strane a niektorým jej predstaviteľom obrátili chrbtom.

Pán redaktor, veď nebuďte na seba taký citlivý… Ja vám len hovorím, že si to neviem vysvetliť asi ako väčšina verejnosti (smiech). Ak to viete vy, tak klobúk dole pred vami! Neviem si to vysvetliť, pretože ani pani Beňová a ani pán Zala pri neoficiálnych stretnutiach sa takto kriticky nevyjadrovali. Zrejme sa niečo stalo a zrejme majú na niečo iný názor ako pred piatimi mesiacmi. Budúci týždeň sa uskutoční oficiálna smerácka konferencia a ak sa jej zúčastnia, budem veľmi zvedavý, ako tieto veci vysvetlia.

- Reklama -