Banková ombudsmanka má plné ruky práce. Čo všetko vyrieši za vás?

    0
    Banková ombudsmanka Eva Černá (Autor: TASR)

    Bankový ombudsman vlani prešetroval 373 oficiálnych podnetov klientov voči bankám. V prospech klienta bolo vybavených 94 z prešetrovaných podnetov. Materiálna satisfakcia dosiahla vo forme vrátenia či odpustenia poplatkov alebo zľavy z úrokovej sadzby takmer 15.000 eur. V týchto prípadoch nešlo vždy len o zadosťučinenie, na ktoré mali klienti nárok, ale banka v snahe o zachovanie korektných vzťahov často urobila ústretové kroky v prospech klienta napriek tomu, že nebolo preukázané jej pochybenie. Pochybenie banky nebolo v rámci konania pre Bankovým ombudsmanom objektívne dokázané v 74 prípadoch.

    „Na Kanceláriu Bankového ombudsmana sa obracajú klienti bánk s dôverou, že sme posledná inštitúcia, ktorá môže pomôcť pri riešení ich problému. Nás táto dôvera zaväzuje a zároveň teší. Ku každému prípadu pristupujeme s veľkou zodpovednosťou. Veľmi nás teší korektná spolupráca s dotknutými bankami, pretože iba prostredníctvom kvalitnej komunikácie sa dá úspešne spolupracovať,“ konštatovala banková ombudsmanka Eva Černá.

    Celkovo sa vlani na Bankového ombudsmana obrátilo 1985 klientov s rôznymi otázkami, z toho 160 podaní bolo vybavených osobne,1042 telefonicky a 783 elektronickou poštou. Od založenia inštitútu sa na Bankového ombudsmana doteraz obrátilo takmer 14 500 ľudí. Priemerná dĺžka konania v roku 2014 bola 48,32 dní, tento rok je to v priemere 45,93 dní.

    Medzi hlavné priority patrí osvetová činnosť. Z obsahového hľadiska v roku 2015 zo strany klientov dominovali otázky týkajúce sa bezpečnostných zásad pri používaní platobných prostriedkov, refinancovania úverov či riešenia problémov so splácaním.

    Bankový ombudsman sa minulý rok venoval okrem iného aj príprave na splnenie podmienok v snahe stať sa subjektom Alternatívneho riešenia sporov (ARS), ktorý vychádza z iniciatívy Európskej únie. Do zoznamu subjektov ARS vedenom MH SR bol zapísaný dňa 7.4.2016. ARS predstavuje jeden zo spôsobov mimosúdneho riešenia sporov, ktorý môžu spotrebitelia využiť

    Subjekty riešia spor mimosúdne, proces je menej formálny, pričom však musia dodržať postup upravený v zákone. Cieľom ARS je nájsť kompromisné riešenie pre strany sporu a dopomôcť im tak k uzavretiu súkromnoprávnej dohody. V praxi sa vo fungovaní BO nič podstatné nemení, nové podmienky vyplývajúce zo zákona sme zakomponovali do Postupu Bankového ombudsmana pri vybavovaní podnetov.

    Autor: BO

    - Reklama -