Kultúrna európska kontrarevolúcia pod vedením V4 má vypuknúť už na budúci týždeň, a to priamo v Bratislave

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Už na stretnutí V4 v poľskej Krynici, ktoré bolo pred pár dňami, sa maďarský premiér Viktor Orbán s predsedom poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyńskim zhodli, že chcú navzdory politike EÚ viesť vlastnú „kultúrnu kontrarevolúciu“. Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána známeho svojimi tvrdými antiimigračnými postojmi citoval aj denník Financial Times. „Európski politici sú krátkozrakí. Ale my nie sme,“ vyhlásil Orbán.

    Kritika zo strany Budapešti a Varšavy smerovala ako už viackrát proti Bruselu. Orbán spolu s Kaczyńskim tvrdia, že Európska únia nerobí dosť na zastavenie masovej migrácie. To je podľa Maďarov problém, ktorý by mohol podľa Orbána „eliminovať národnú identitu“ členských krajín Únie.

    Práve silnejúca národná identita je to, čo Brusel spolu s narastajúcim nacionalizmom tak veľmi kritizuje v prípade krajín V4. Poľsko, Maďarsko, Česko ani Slovensko nechcú na svoje územie pustiť migrantov pre obavy o bezpečnosť. V tomto duchu chcú na budúcotýždňovom stretnutí lídrov EÚ v Bratislave pokračovať a predložiť víziu Európy orientovanej viac na jednotlivé národy a ich záujmy.

    Spoločné plány Vyšehradskej štvorky sa stretávajú s kritikou Bruselu, ale to lídrom V4, zdá sa, neprekáža. „Brexit je pre nás fantastickou príležitosťou. Sme na prahu historickej kultúrnej chvíle,“ povedal Orbán po stretnutí v poľskej Krynici s tým, že nadišiel ten správny čas na kultúrnu kontrarevolúciu.

    Menej EÚ v štátoch V4

    Lídri Vyšehradskej štvorky nie sú nadšení, keď sa im Brusel mieša do vnútroštátnych záležitostí a dávajú to vždy aj patrične najavo. Referendum o vystúpení Veľkej Británie z EÚ dalo členským krajinám V4, vrátane Slovenska, impulz, aby sa spoločne postavili a jasne povedali, že s agendou Bruselu v oblasti migrácie nesúhlasia.

    Na budúci týždeň v piatok sa v Bratislave predstavitelia Európskej únie stretnú prvýkrát od chvíle, keď si Briti v referende odhlasovali odchod z európskych štruktúr. Briti sa teraz môžu cítiť v duchu príslovia: O nás, bez nás, lebo na samite bude chýbať britská premiérka Theresa Mayová.

    Na bratislavskom samite, ktorý sa koná v čase slovenského predsedníctva Rade EÚ, by sa mala ešte väčšmi prejaviť názorová priepasť medzi vedením Európskej únie a štátmi bývalého východného bloku, medzi ktoré patria aj krajiny Vyšehradskej štvorky.

    Boj o národnú identitu

    Rozdielne postoje by sa v Bratislave mohli prejaviť nielen v oblasti migračnej politiky, ale aj pri obchodných vzťahoch založených na princípe otvorených hraníc a voľného pohybu tovaru aj osôb. „Ľudia sa nemenia, národné a náboženské indentity tu majú stále svoje miesto. Nie je tu žiadna európska identita, ktorá by ich mohla nahradiť,“ uviedol maďarský premiér Viktor Orbán po utorňajšom stretnutí v Poľsku.

    Národná identita je podľa Orbána dôležitou súčasťou každého národa a nemôže sa podriadiť globálnym požiadavkám Bruselu, ktorý presadzuje nadnárodnú spoločnosť a považuje snahy o zachovanie národnej identity za nacionalizmus.

    „Len tie národy, ktoré si zachovajú svoju historickú, náboženskú a národnú identitu prežijú a zostanú silné,“ uviedol Orbán. Slová maďarského premiéra podporil aj predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński, ktorý dodal, že EÚ potrebuje veľké zmeny.

    „Európa potrebuje hlboké zmeny. Tieto zmeny musia byť zakorenené v kultúrnej kontrarevolúcii, ktorá nám pripomenie, že Európa je dosť bohatá na európske kultúry,“ odkázal Kaczyński obhajcom multikulturalizmu.

    - Reklama -