Mexiko by si mohlo od USA vziať naspäť odtrhnuté územie, tvrdí mexický senátor

    0
    Mexický senátor Armando Ríos Piter (Autor: Facebook, Armando Ríos Piter)

    Mexický ľavicový senátor Armando Ríos Piter má evidentne plné zuby vyhlásení prezidentského kandidáta amerických republikánov Donalda Trumpa o stavbe múru na americko-mexických hraniciach.

    Samotný Ríos Piter, ktorý v mexickom senáte zastupuje federálny štát Guerrero, respektíve  opozičnú ľavicovú partaj Strana demokratickej revolúcie (SPD), nehodlá akceptovať Trumpovu rétoriku smerom k mexickej populácii žijúcej na území Spojených štátov.

    Zrušili by prastaré dohody?

    Pokiaľ by prešiel navrhovaný Ríosov zákon, vláda by mala možnosť „pomstiť sa“ Trumpovi za ekonomickú ujmu, prípadne vyvlastnenia týkajúce sa mexickej strany.

    Len v skratke – Mexičania by mohli reálne zrušiť svoje historické dohody so severným susedom, vrátane dohody z Guadalupe z roku 1848. Ako pripomína webový portál britského denníka The Independent, vďaka dohode z Guadalupe pred 168 rokmi pripadla po prehratom konflikte polovica mexického územia Washingtonu. Chtiac-nechtiac museli vtedy Mexičania prenechať víťaznej americkej strane Utah, Kaliforniu, Nové Mexiko, Arizonu, Nevadu, Colorado aj Wyoming.

    Ekonomická samovražda 

    Iniciatíva navrhovaná Ríosom Piterom si dáva za cieľ ochrániť záujmy Mexičanov a  verejne zvýrazniť riziká ekonomického postihu. Podľa Ríosa Pitera je totiž aktuálne v stávke budúca ekonomická spolupráca oboch krajín.

    „Sme partneri, priatelia a susedia. On (Trump) to však vystavuje riziku. V časoch, ktoré momentálne žijeme, je nesmierne dôležité, aby sme sa snažili navzájom pochopiť, čo obom našim krajinám prospieva, nie, čo nás rozdeľuje,“ uviedol mexický senátor.  

    - Reklama -