Beňová nevylučuje založenie vlastnej strany. O všetkom rozhodne jedna vec

0
Monika Flašíková-Beňová (Autor: SITA)

Predseda parlamentu a líder národniarov Andrej Danko sa v minulosti vyjadril, že má premiérske ambície. Môže byť SNS novou vedúcou stranou slovenskej politiky, ktorá prevezme pomyselné žezlo práve od Smeru?

Mrzí ma, že kolegovia zo Smeru nevidia, že v tejto chvíli sa opakuje to, čo sa udialo v minulosti v Hnutí za demokratické Slovensko. Vtedy Smer postupne pohltil všetkých voličov HZDS, pričom to isté robí momentálne SNS s našimi voličmi. Keď sa rýchlo nespamätáme, tak aj tí naši voliči sa nahnevajú, že konzekventne neriešime kauzy, ktoré sa týkajú našich vlastných ministrov, a odídu. A väčšina z nich môže odísť práve k SNS.

Aké opatrenia by mala strana urýchlene vykonať, aby jej medzi voličmi neklesal kredit?

Smer môže urobiť veľmi jednoduché kroky. Jednak je to urýchlené konanie vo vzťahu k odstúpeniu ministra vnútra Kaliňáka a jednak je to návrat k hodnotovej politike. Tým myslím politiku pre občanov. Veď my sme predsa vždy robili politiku pre ľudí, a dnes našu politiku ľudia vôbec nevedia identifikovať. Respektíve vedia ju identifikovať jedine cez protesty opozície, prípadne cez rôzne vyjadrenia, ktoré by mali byť oveľa odvážnejšie a razantnejšie, ale nevedia ju identifikovať cez konkrétne vykonané opatrenia. Mali sme mať programovú konferenciu, neviem však, či vôbec bude. Ale v každom prípade sa treba vrátiť k programovým tézam a k veciam, ktoré sme robili pre občanov. Máme síce koalíciu a nie sme sami vo vláde, no napriek tomu si myslím, že máme ministerstvá, cez ktoré sa dajú robiť dobré opatrenia.

Ako ste už spomenuli, imidžu strany v poslednom období uškodili viaceré kauzy. Sú aj veci, ktoré vás v rámci politiky Smeru škrú, pritom verejnosť sa o nich nemala šancu dozvedieť? 

Osobne ma mrzí napríklad aj to, že tému schránkových firiem ako keby odcudzil ďalší koaličný partner, a to je Most-Híd. To mala byť predsa naša sociálnodemokratická téma, my sme mali proti tomu razantne bojovať. Vážim si, že pani ministerka Žitňanská prichádza s návrhmi, no prekáža mi, že to nebola naša téma. A mala to byť naša téma. Naša téma je ochrana ministra Kaliňáka. A to je zlá téma! Takú tému sme nemali mať už od júna. Minister Kaliňák mal byť v Smere minulosť. Najhoršie je, že akúkoľvek tému teraz otvoríme, aj tak sa to všetko skončí na tom, že čo to tu vlastne rozprávate, veď vaši ministri sú obchodníci.

Na sociálnych sieťach s vašimi názormi sympatizujú mnohí priaznivci. Niektorí vás dokonca aj verejne vyzývajú na založenie vlastnej strany. Pohrávate sa aj s touto myšlienkou? 

Ja si myslím, že zakladanie strany je to posledné riešenie, ktoré prichádza na rad až vtedy, keď zlyhajú pokusy urobiť niečo so súčasnou stranou. A Smer ešte stále má šancu byť dobrou stranou. Má obrovskú voličskú základňu, takisto má v regiónoch neskutočne šikovných ľudí, ktorí sa ale, žiaľbohu, nedostanú von, pretože sa tam zabetónovali“ iní ľudia, a to je ten smutný osud – že od toho HZDS a SDKÚ sme sa nič nenaučili! Tak ako ich Robo Fico v minulosti kritizoval, tak presne to isté teraz robí on. A to je ozaj veľká škoda.

Z vašich slov cítiť rozčarovanie. Myslíte, že Smer už má za sebou svoj pomyselný vrchol sínusoidy?  

Zatiaľ som stále toho názoru, že sa s tým dá niečo urobiť, že sa to dá zmeniť. Akurát o tom musíme hovoriť otvorene a nesmieme sa červenať pri diskusii o našej vlastnej strane. A bola by som veľmi rada, keby si kolegovia spomenuli, akí sme my boli kritickí vo vzťahu k opozícii, ako sme vystupovali, či už na tlačových konferenciách, alebo v pléne proti takému Ivanovi Miklošovi… A namiesto toho, aby sme si povedali, že nám sa to nikdy nestane, tak naopak, presne toto sa nám stane.

Dobre, ale čo v prípade, že vami želaná pozitívna zmena nenastane? Existuje v spojení Beňová + Smer nejaký „šibeničný termín“?

Rozhodne nie som typ človeka, čo dáva ultimáta. Veď toto nie je prvá téma, pri ktorej hovorím, že sa musíme vrátiť k hodnotám a politike Smeru, ktorú sme kedysi robili. To isté som robila aj v minulosti. Nedávam ultimáta, no je jasné, že ten priebeh nejako musí pokračovať. Ak sa neudejú zásadné zmeny na decembrovom sneme strany, tak potom asi budeme musieť začať hovoriť o tom, či ešte má vlastne zmysel, aby Smer pokračoval.

A môže podľa vás pri súčasnej vládnucej garnitúre v Smere ešte prísť k zásadným vnútrostraníckym reformám?

Všetko bude závisieť od osoby samotného Roberta Fica. Kľúčové bude ukončenie nášho predsedníctva v EÚ. Potom už musia tie rozhodnutia v jeho podaní skrátka prísť.    

Keďže ste stáli pri samých prvopočiatkoch strany, asi vždy budete mať k strane špecifický vzťah. Predsa len, neláka vás ešte raz skúsiť rozbehnúť a vybudovať od základov niečo nové, tak ako to bolo pred 17 rokmi? 

Ja som Smer zakladala, to je fakt. Na preukaze mám číslo 2, Robo Fico má jednotku. Opakovane sme s Robom obišli vtedy celé Slovensko a vytvárali domácu politiku, takže zo strany nechcem len tak odísť. Najprv chcem vyskúšať a zistiť, či sa Smer nemôže vrátiť k hodnotám z roku 2002, o ktorých sme vtedy ľuďom hovorili. Ak uvidím, že sa nebude môcť vrátiť, tak potom budem rozmýšľať o ďalších krokoch. To však nie je v tejto chvíli až také dôležité.

Mladá krv na scéne. Monika Flašíková-Beňová v spoločnosti Roberta Fica na slávnostnom sneme Smeru koncom roka 2001. Foto: TASR

- Reklama -